A cigány

Soltis Lajos Színház

Országjárás
 • Szeretett magyar hazánk láthatárán veszélyes felhők tornyosulnak. Miközben minden hazafi szent kötelessége hazáját bel és kül ellenségek ellen megvédeni, mert ezt igényli a természeti jog. Ezt parancsolja a törvény. A magyar cigány Rózsa Peti beleszeret Ivánka Évikébe, Celldömölk legszebb nemcigány magyar lányába. A haza bizodalmasan várja fiaitól, hogy mostani veszélyes körülmények között, a királyi trón, haza és alkotmány védelmére az ország zászlója alá mentül előbb összesereglendenek, mely összesereglendés következtében elindul a haddelhadd, nem is beszélve a fekete füstirigó, Rózsa Rózsi bánatáról, hogy belészakad a nagy magyar szív és a hegede vonója…

  „A társulat erősen, nagybetűkkel kérdez: Tudunk-e tanulni a múltból? Ebben a darabban az a legszebb, hogy nincsen nagytotál, békaperspektívából mutat meg mindent. Ott állunk ezekkel a figurákkal valahol az élet margóján, messze a háború valós színterétől, két celldömölki ház udvarán, és mégis mindennek a közepén. Egy cigány és egy magyar család él egymás mellett. Innen indul a mese és itt is akad el. Mondhatni a kályhánál vagyunk. Az elkülönülés és a kimondatlan összetartozás évtizedes megoldatlanságait viszik színre.” (Pintér Viktória) A drága Szigligeti Ede (maga is ördögként a falra festett szereplője az előadásnak) meg a népszínműhagyomány jó kis masszív alapot hagyott örökül – beleértve a délibábos sztereotípiákat a mai színházcsinálóknak. Na, milyen „a magyar”? Milyen „a cigány”? Ede utódai kedvükre csűrhetik, csavarhatják, megpakolhatják vendégszövegtörmelékkel a magyaros-cigányos történetet: lám, működik! K2 plusz Soltis színház plusz Szigligeti Ede egyenlő: Shakespeare világszínháza.” (Ölbei Lívia)

  Fotók: Nagy Jácint

  RÓZSA ZSIGA, öreg cigánykovács Temesi Zsolt

  RÓZSA RÓZSI, a leánya Pilnay Sára

  RÓZSA PETI, a fia Pesti Arnold

  KURTA GYÖRGY, nagygazda Tóth Ákos

  KURTA GYURI, szegény rokona Piller Ádám László

  ÖZV. IVÁNKÁNÉ KERECSEN ERZSÉBET, özvegy Boznánszky Anna

  IVÁNKA ÉVIKE, a leánya Marton Mercédesz

  FEHÉR FERENC, hajdú úr Bruckner Roland

  VÁRSZEGI EUGÉN, világot járt magyar úr Nagy Gábor

  DOJA Nagy Zsuzsi

  Rendezte: Fábián Péter, Benkó Bence

  Tovább olvasom

Országjárás

Országjárás

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Válasszon helyszínt!

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

Létrehozok egyet

Még nincs helyszíne!

Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet