• Mit tehet egy öregecske kereskedőné, ha évek óta nem hallott az ura felől? Vígan fogadhatja a kérők hadát, mint afféle vagyonos özvegy!
  Karnyónénak két úriember is teszi a szépet: s míg az asszony a szerencsejátékos Lipittlottyot szereti, a furfangos Tipptopp mindent megtesz, hogy vetélytársát félreállítsa.
  Ám hiába eped az özvegy, mindkét úr a vagyonára pályázik, amelynek megszerzéséért semmilyen eszköztől sem riadnak vissza, legyen szó megtévesztésről, Boris szobalány kegyeinek elnyeréséről, vagy éppen gyilkosságról.
  A szálak ki- és összebogozásában Karnyóné Samu fia, és Lázár deák, a boltoslegény is alaposan kiveszi a részét, s a történet végén talán egy-két váratlan vendég is betoppan…

  Csokonai több, mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok Bach-muzsikával, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként viszi színre a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közösen Az özvegy Karnyónét.

  „ Zseniális librettó, amely a rendezői képzeletnek szárnyat ad. (…) Elfeledett, vagy félrehasznált szavaink ötlenek fel bennünk egy-egy olyan színházi élményünk hatására, amilyet a szegedi-aradi csapat játéka kivált. Például, a lényegi. A lényéből fakadó, a lényéből áradó, a lényét tükröző – idegenül mondva: immanens. Az előadás rendezője rokokó elme, a díszítményes logika rabja, annak notórius színre vivője. (…) Már a maszkírozás kifejezi, gogoli csibészséggel, az ábrázolt jellemek karikatúratermészetét. A paraván alatti színpadrész láthatatlan: ez a Brook féle üres tér paródiája: hasmánt nyüzsgő színészekkel van tele, akik az előadás tényleges kellékeit mozgatják.” (Balogh Tibor / Magyar Teátrum Online)

  Fotók forrása: Szegedi Pinceszínház

   

  Szereplők:
  KARNYÓ, egy idős kalmár – Varga Bálint

  KARNYÓNÉ, felesége – Kancsár Orsolya

  SAMU, fiuk, ki bolondos – Éder Enikő

  BORIS, szobaleány – Kálmán Zsófia

  LÁZÁR, boltoslegény – Gerner Csaba

  LIPPTOPP, szeleburdi – Balog József

  LIPITTLOTTY, szeleburdi – Gulyás Hermann Sándor

  A TÜNDÉR – Tapasztó Ernő

  Díszlet:
  Szvatek Péter

  Jelmez:
  Varsányi Anna

  Rendezőasszisztens:
  Hadas-Gábor Zsófia

  Rendező:
  Tapasztó Ernő

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Aktív jelentkezéseim

  Válasszon helyszínt!

  Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

  Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

  Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

  Létrehozok egyet