• Csomor Csilla színművészt már gyerekkora óta foglalkoztatta, hogy Déryné Széppataki Rózának, ennek a kivételes, sokoldalú, ám magánéletében vigasztalanul magányos nőnek az élettörténetét színpadra vigye. Igazából a kötődésein túl – Jászberényben született, a régió iránt is nagy tisztelettel van – Déryné karrierje, pályája, művészi indíttatása is nagyon közel áll hozzá. Déryné meghatározó személyisége volt a magyar színművészetnek, a magyar nyelvű színjátszás vele indult el, ő és társai honosították meg. Az első magyar operaénekesnő volt, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője, aki legnagyobb sikereit énekes szubrettként aratta.

  A mű archaikus, XIX. századi magyar nyelven íródott, főként Déryné visszaemlékezései alapján, és lerántja a leplet a XIX. század színházi és társadalmi kulisszáiról. Reformkori kuriózum is egyben, hiszen a korról alig maradtak fenn ilyen jellegű dokumentációk. Nem a mai magyar szóösszetétel és mondatszerkesztés jellemzi, éppen ezért igazi csemege lehet a színházba járó, anyanyelvét szerető közönségnek.

  Műfaját tekintve az Édes Rózám! monodráma, így színészileg nagy kihívás, és nemcsak azért, mert egyedül kell lekötni a közönség figyelmét, jelen előadás esetében több, mint egy órán keresztül.

  A színen egy nagykendős öregasszony-Déryné jelenik meg. Asztalán gyertya, könyvecske. Írja emlékiratait. Közben megelevenednek élete eseményei, látja az arcokat, kik körülvették hajdan, hallja hangjukat, beszél velök… Mosolygós gyermekből érett asszonnyá válik, de csak látszólag, és csak a színpadon, mert egész életében gyermek marad, ki örökké keresi útját és szerelmét. Déry, kinek nevét köszönheti, kezdeti mézes-mázos hízelkedése durva agresszióba csap át, így folyamatos fizikai bántalmazásnak, lelki terrornak van kitéve. Dübörgő sikereket él meg a színpadon, közben végtelenül magányos. Még betegségében és áldatlan állapotában is csak a szent hivatásának él.

  Csomor Csilla is missziós küldetésként fogja fel ezt a hiánypótló előadást, amely színház-és kultúrtörténeti szempontból egyaránt nagy jelentőséggel bír a mai kor számára.

  Rendezte: Őze Áron

  Jelmez: Makány Márta – Csomor Csilla

 • Alapadatok

  Szervezet neve:Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Nonprofit Kft.
  Előadás címe:Édes Rózám
  Szerző:Fráter Zoltán
  Előadás műfaja:Monodráma
  Előadás célközönsége:Iskolás (10 - 14 évesek)
  Előadás időtartama:60 perc
  Felvonások száma:N/A
  Szinopszis:Letöltés
  Alkotók, közreműködők névsora:Letöltés

  Játéktér

  Milyen időszakban utaztatható az előadás?N/A
  Díszletszállító jármű maximális magasságaN/A
  Legnagyobb díszletelem szélességeN/A
  Legnagyobb díszletelem magasságaN/A
  Legnagyobb díszletelem mélységeN/A
  Játéktér szélesség:7 m
  Játéktér mélység:5 m
  Játéktér belmagasság: N/A
  Színpadnyílás szélesség:N/A
  Színpadnyílás magasság:N/A
  Helyszín típusa: N/A

Ezt választom

Szeretnéd, hogy a te helyszíneden rendezzük meg ezt a darabot? Add le jelentkezésed és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Jelentkezem

Válassz helyszínt!

Szeretnéd, hogy a te helyszíneden rendezzük meg ezt a darabot? Add le jelentkezésed és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Még nincs helyszíned!

Regisztrálj egy új befogadóhelyet, ahol szeretnéd, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet