ELEMEK TÁNCA

Urbán Verbunk

Országjárás
 • Tánc és környezetvédelem
  Tradíció és fenntarthatóság
  … mindez az ELEMEK TÁNCA, egy magával ragadó és egyben elgondolkodtató előadás keretein belül!

  A világunkat alkotó négy alapelem a föld, a víz, a tűz és a levegő – ebben a sorrendben. Az elemek megfelelnek a létezés egyes szintjeinek: a föld a fizikai, a víz az érzelmi, a tűz a szellemi, a levegő pedig a lelki szint. Az élet a négy őselemből keletkezik, és abba is tér vissza. Nélkülük
  nem alakulhatott volna ki az élet, és nem is maradhatna fenn. Születésünkkor a lelket az isteni szikra lobbantja be, majd az anyaméh vize ad teret fejlődésünknek, hogy kifejlődhessen szilárd testünk. Ezután a két szilárd test elválik, és megszületünk. Halálunk esetén a sorrend éppen a fordítottja: előbb a levegő távozik el a testünkből, az agyunk pedig nem kap elég oxigént, és meghal. Más szinten pedig a lélek kiszáll a testből. Utána a tűz távozik, a testünk pedig kihűl.

  A következő lépés a víz távozása és a kiszáradás. Legvégül marad a föld elem, ami a legtartósabb, de idővel ez is elbomlik. Ez az örök körforgás évezredek óta űzi, hajtja az embert, de minden szinten máshogyan. Különleges műsorunkban egyszerre van jelen tűz és víz, föld és levegő ugyanazon a színpadon.
  Hogyan lehetséges ez?
  Egy több mint 2 500 liter vízzel feltöltött medencével, lángoló padlóval és szikrázó dobverőkkel, közel 350 acélrugó feszítésében egy 40 négyzetméteres trambulinszőnyegen.

  Az Urban Verbunk (UV) művészeti koncepció és kreatív ipari márkanév erős, mély és intenzív jelentéstartalommal bíró, szakmai és társadalmi kommunikációs elemeiben is haladó szemléletű formáció. Produkcióink transzparensen, de autentikus értékállóságot biztosítva
  nyitnak teret a néptánckultúra hagyományos elemei számára. Különös érzékenységgel közelítjük meg a társadalmi és környezeti szempontból jelentős kérdéseket. Az előadóművészi értékteremtő folyamat során, a színpadi produkció életciklusának minden releváns szakaszában különös figyelmet fordítunk a fenntarthatóság társadalmi és környezeti dimenzióira.

  … Erdőtűz, özönvíz, légszennyezés, és ipari bányászat. A Föld kizsákmányolásának utolsó óráiban járunk, a figyelmeztető jelek egyre jobban átszövik a bolygó mindennapjait, mi mégsem foglalkozunk vele eleget….

  Pedig az ember e 4 elem uralta világban él, így négyféle temperamentummal és érzelmi tulajdonságokkal felruházva.
  Tüzesség és higgadtság, szabadságvágy és konformitás, bátorság és félelem… minden embert különböző módon jellemző jegyek és tettek.
  Egyben azonban minden ember megegyezik, hogy senki sem élhet e 4 elem nélkül, csakis általuk és bennük.
  Ki így, ki úgy…

  Mi tüzes ritmusokkal az ereinkben, magasan szárnyalva a levegőben, vagy épp szemben úszva az árral dacolunk jeges hullámokkal, s bízunk benne, hogy lábunk egyszer újra partot ér…

  Remélve, hogy még unokáinknak is ugyanígy lesz rá lehetősége…!
  Előadásunk a gyermek- ifjúsági és felnőtt korosztály számára is élvezetes szórakozást, és egyben tartalmas ismeretszerzési lehetőséget is nyújt. Tradicionális néptánc modern színházi környezetben: ez az URBAN VERBUNK.

  A produkció alapvető előadóművészeti koncepciója az, hogy a világunkat működtető 4 elem őserejét, mély, jól artikuláltan, a népi hagyományok bázisán kialakított mozgásvilág keretei között, az egyetemes tánckultúra eszközeivel ötvözve jelenítse meg. Az Urban Verbunk kreatív ipari márkanevének missziója eleve a hagyományok és a progresszív jelen ötvözete. A működési és produkciós gyakorlatának szemléletmódja emellett arra is épít, hogy ezeket az értékeket a közönség célcsoporti igényeire „hangolt” látványelemekkel, megfelelően
  hatékony előadó-művészi kommunikációs közegben közvetítse. Ezáltal egyaránt befogadhatóvá válik a kultúrafogyasztás tekintetében fogékony célcsoportok (pl. színházi előadásokon, koncerteken rendszeres résztvevő középkorúak [45+ év]), valamint az e
  tekintetben inkább laikus, a kulturális értékek terén a szabadidőeltöltés vonatkozásában kevesebb hozzáféréssel rendelkező, kevésbé nyitott célcsoportok (pl. gyermek és ifjúság [12- 25 év], illetve fiatal felnőtt [26-45 év]) számára is. A belföldi forgalmazás, illetve a helyszínek
  kijelölése ezért e koncepció mentén történik, elsősorban annak érdekében, hogy e célcsoportokhoz közelebb vigye a produkció által közvetített, értékalapú kulturális kommunikációs közeget. A helyszínek befogadóképessége, színpadtechnikai adottságaik, kiegészítve az előadók és közreműködők többek között kifejezetten e produkció céljára előkészített fizikai és szellemi infrastruktúrájával, alkalmassá teszik e közönség-érzékenyítési cél elérésére.

  Fotók forrása: Urbán Verbunk

  ALKOTÓK, KÖZREMŰKÖDŐK 

  Rendező koreográfusok,  művészeti igazgatók Moussa Ahmed / Tóth Judit 

  UV Társulat: Bulyáki Zoltán, Heiger József, Kiss Vidor, Lukács  Tamás, Moussa Ahmed, Szalai Bálint, Tóth Judit 

  Forgatókönyv Tóth Judit 

  Zene Szitha Miklós 

  Ének Paár Julianna, Ferenczy György 

  Közreműködik Solymosi Máté, Vizeli Máté, Bognár András 

  Díszlet koncepcióterv és  kivitelezés Mindák Gergő – Lakatos Áron, DecorARTive 

  Jelmez koncepcióterv és  kivitelezés Papp Janó 

  Videógrafika Höltzl Gergely 

  Tovább olvasom

Országjárás

Országjárás

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Válasszon helyszínt!

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

Létrehozok egyet

Még nincs helyszíne!

Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet