• A magyar nemzet történelmének nagyon sok meghatározó dátuma van, de 1918 kiemelt helyet foglal el ezek között. Száz évvel ezelőtt a magyar nemzet elveszítette hazájának kétharmadát. Tizennyolc c. legújabb előadásunk a nagy háború utolsó évében játszódik, és lényegében a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be, ami 1918 októberének utolsó három napja.

  A cselekmény szerelem és szenvedélyek, ármány, gyűlölet és halál, fondorlat és megbélyegzés szálain fut a tragikus végkifejletig.

  A történet az olasz fronton indul, majd hirtelen a németvölgyi temetőben találjuk magunkat, ahol egy kis őszirózsás forradalmár csapat Tisza István meggyilkolását készíti elő. És így halad előre a cselekmény, katonai rendeletek és jelentések, női furfangok és csábítások, kémkedések szövevényes hálójában. A cselekmény íve a Tisza István meggyilkolására való szervezkedéstől Tisza valós megöléséig tart. A helyszínek is gyorsan változnak: a honvédelmi minisztérium a gerince az előadás terének, ahol sok fontos döntés születik, valamint Károlyiék hatalomátvétele is itt történik az előadásban, de bepillanthatunk Wekerle Sándor hálószobájába is, vagy éppen az Astoria szálló erkélyére, ahol a forradalmárok készítik elő a november 4-i felfordulást.

  Az előadás egy több mint egy évtizedes kutatómunka eredménye. A Magyar Királyság feldarabolása, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnte egy egész estés színházi előadást érdemel, hiszen akkora horderejű történelmi esemény. Az őszirózsás forradalmárok szellemi hátterének feldolgozása lényegében napjainkban kezdődött el. A Hadtörténeti Levéltárban Lukachich tábornok emlékiratait találtuk meg, aki részletesen ír pl. az ún. lánchídi csatáról, ami lényegében a katonai sorfalra leadott lövésekkel kezdődött, vagyis provokációval, és ennek a provokációnak a célja nem volt más, mint a forradalom mártírjainak megteremtése. Így máris új megvilágításba kerül az őszirózsás forradalom megítélése.

  Fotók forrása: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház

   

  Baronessz – Stelly Zsófia

  Fadett – Szorcsik Kriszta

  Cudar, Főhadnagy, ifj. Linder Béla – Boros Ádám

  Tisza István – Dóczy Péter

  Szánysegéd – Incze Máté/Molnár Zoltán

  Pogány, id. Linder Béla – Kákonyi Tibor

  Államtitkár – Kálló Béla(Jászai Mari-díjas)

  Wekerle Sándor – Krizsik Alfonz

  Uzsoki báró Szurmay Sándor – Szabó Sipos Barnabás

  Vezérőrnagy, Temetőőr, Huszár – Pelsőczy László

  Hegedűn kísér: Nédó Olga (Prima- és Kölcsey-díjas hegedűművész)

  Díszlet-és jelmeztervező: Húros Annamária</strong

  Dramaturg: Szigeti Réka

  Írta és rendezte: Andrási Attila

 • Alapadatok

  Előadás műfaja:történelmi dráma
  Előadás célközönsége:Ifjúság (14 - 18 évesek),Felnőtt (18 éves kortól)
  Előadás időtartama:130 perc
  Felvonások száma:N/A

  Játéktér

  Játéktér szélesség:6 m
  Játéktér mélység:7 m
  Játéktér belmagasság: 3,5 m
  Játéktér jellemzője:Beltér és szabadtér

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Aktív jelentkezéseim

  Válasszon helyszínt!

  Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

  Sajnos jelenleg nem lehet jelentkezni

  Még nincs helyszíne!

  Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

  Létrehozok egyet