Fehérlaposok

Magyarock Dalszínház Színházi Egyesület

Országjárás
 • 1. felvonás

  A darab egy keretjátékkal indul. A mában fiatalok beszélnek a 70 évvel ezelőtti tragikus eseményekről. Szavaik kalauzolnak vissza a múlt világába, egy felvidéki kis településre. A Molnár és a Tóth család gyermekeinek esküvőjén indul a történet. A falu ünnepel a közelgő vésszel nem törődve. A nászpár a nászéjszakán készül a boldogságra, Kerék István és Tóth lánya, Etelka pedig a csillagfényes éjszakán egymásra találnak. A csehszlovák kormány azonban már döntött. A kitelepítésért felelős tiszt kioktatja katonáit, ez a jövő, ennek így kell történnie. A bűnös magyar nemzetnek el kell hagynia ezt a földet. Néhány héttel később Tóth és lánya otthon vacsoráznak. Az apa kérdőre vonja gyermekét a barátjával kapcsolatban. Ő vigyáz már rá évek óta, s leteremti, hogy az ő engedélye nélkül nem kezdhet kapcsolatot semmiféle fiúval. Azt szeretné, ha inkább szlovák férjet szerezne magának, mivel a mai politikai helyzetben ez jobbnak tűnik, s amúgy is a fiúra más sors vár, munkatáborba viszik. A lány összetörik, s az apja valóban igazat mondott. A fiút több más fiúval, köztük Molnár egyik fiával együtt munkatáborba viszik a Szudéta vidékre. A faluba azonban egyre másra érkeznek az idegenek, akik a falu házait nézik ki maguknak. Egymás érik az összetűzések, melybe a hadsereg is beleavatkozik. Még a lelkészt is megverik. Molnárékhoz Tóth viszi a kitelepítés hírét. Megkéri őket, hogy vallják magukat szlovákoknak, mert akkor maradhatnak. A két családfő végleg összeveszik. Molnár nem hajlandó ilyen árulásra. A munkatáborban a felügyelő állandó sanyargatásai mellett dolgoznak a fiatal legények. Kerék Pista és Molnár fia elhatározzák, hogy az első adandó alkalommal megszöknek. Odahaza egyre rosszabb lesz a helyzet. A tiszt kihirdeti a kitelepített családok névsorát, a fehér lapot kapott családok között a Molnár család is ott van. Tóth másnap magához hívatja a fiát. El akarja érni, hogy hagyja el a feleségét, és maradjon otthon. Hatalmas vita kerekedik, melyben az apa kitagadja a fiát. . Az idős Molnár a temetőben búcsúzik a feleségétől. Tudja, hogy többet már nem tud visszatérni hozzá, de az égben majd találkoznak. A család többi tagjával együtt, fiatalabbik fiát és feleségét hátrahagyva, elindul az ismeretlenbe.

  2. felvonás

  Molnár és családja már napok óta több másik családdal együtt egy vagonban rostokol egy állomáson katonákkal körülzárva. Molnár teljesen felháborodik, hogy igaz magyar ember létére most nincs hazája. Milyen dolog az, hogy Magyarország engedi, hogy ez történjen velük, majd nem fogadja be őket. Tudják egy végtelen út vár rájuk, melynek nem tudják mi a végállomása. Eközben a fiúk a munkatáborban a társaikkal együtt igyekeznek jobb hangulatot teremteni, majd a mulatságot kihasználva megszöknek, és veszélyekkel terhes útjukon megindulnak szülőfalujuk fel. A Tóth család és Molnár Jánosék a kilátástalan, szomorú helyzetben próbálnak kis örömet szerezni egymásnak karácsony alkalmából. Az ünneplés közben hazaérkeznek a fiúk. De mennek is tovább Magyarországra, nehogy bajt hozzanak a családra. Etelka elszökik apjától, és a szerelmével Magyarországra indul. A lelkész segítségével sikerül elmenekülniük Etelka apja elől. A komáromi vasúti hídon próbálnak átszökni, de közben lelövik Andrást, aki áldozatával segít a szerelmeseknek. A kitelepített Molnár család eközben megérkezik egy új, „idegen” faluba, ahol kétkedve fogadják őket a falubeliek, végül a falu vezetője befogadja őket. A cseh tiszt próbálja megtudni Tóthtól, hogy ki segít a szökésekben. Megzsarolja, így elárulja, hogy a lelkész. Molnár László és felesége csecsemőjükkel a lelkész segítségével Izsán készülnek hajóval átszökni Magyarországra, hogy megtalálják családjuk többi részét. Az öreg Molnár halálos ágyán megfogadtatja a fiával és családjával, hogy visszaköltöznek Komáromba, hogy legalább az otthoni harangokat hallják. Molnár eldönti, hogy utaznak. A lelkész misét tart a nyájának. Katonák törnek be a tiszt vezetésével, és a templomban a gyülekezet szeme láttára hurcolják el, majd a templom előtt ki is végzik. Tóth nem bír megbirkózni a gondolattal, hogy igaza volt a lelkésznek, öngyilkos lesz. Visszatérünk a mába, ahol a megbékélés gondolataival zárul a mű. El kell fogadni a múltat, és bizakodva kell tekinteni egy új jobb világba, ahol ez nem fordulhat elő újra.

   

  Fotók forrása: Magyarock Dalszínház

  Gál István, a falu lelkésze VARGA MIKLÓS/ KÓSA ZSOLT

  Géza bácsi, Molnár László és Molnár János apja MAKRAI PÁL

  Molnár László, családfő CSENGERI ATTILA

  Tóth Béla, Molnár László barátja LAKLÓTH ALADÁR/ MOLNÁR ÁRPÁD

  Irma, Molnár László felesége BODNÁR VIVIEN/MOLNÁR ÁGNES

  Molnár András, Molnár László fia MÉSZÁROS TAMÁS

  Molnár Ilona, Molnár László lánya TAR GABRIELLA/ESZLÁRI JUDIT

  Tóth Imre, Tóth Béla fia, Molnár Ilona férje GOMBÁS ÁDÁM

  Tóth Etelka, Tóth Béla lánya, Kerék István szerelme KUCZMANN ÁGNES

  Molnár János, Molnár László öccse TIHANYI DÁNIEL/BENE ZOLTÁN

  Erika, Molnár János felesége ENYINGI ZSÓFIA

  Kerék István, Molnár András barátja, Etelka szerelme MÁSIK LEHEL

  Baros, csehszlovák tiszt GERDESITS FERENC/KRNCAN MILÁN

  közreműködik:
  a MAGYAROCK DALSZINHÁZ társulata

  díszlettervező: SIKLÓSI JÓZSEF Ybl-díjas építész

  jelmez: BALAI ZSUZSANNA – MÁSIKNÉ VIZELI ANITA

  színpadi mozgás: GÁBOR SÁNDOR – ORBÁN VIKTOR

  rendező munkatársa: KORMÁNYOSI MIKLÓS

  rendező: VIZELI CSABA

  Tovább olvasom

Országjárás

Országjárás

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

05

június

19:00

Városi Művelődési Központ Lenti

8960 Lenti, Templom tér 5.

14

június

19:00

Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár

Seregélyes, Széchenyi u. 1.

Válasszon helyszínt!

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

Létrehozok egyet

Még nincs helyszíne!

Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet