Halálra táncoltatott lány

Országjárás
 • Csoóri szerint kár azon sajnálkozni, hogy irodalomtörténeti mélységben, egy-két nemzeti drámánkat leszámítva nincs drámairodalmi hagyományunk, mert ez így nem igaz. A népballadákat magzatburokban bennszorult drámáknak definiálja, joggal: témaválasztásaik zsigerileg feszegetik a létezés alapkérdéseit, szemben a korabeli dedikált műköltészet „nemes történelmi hisztériájával”. Hőseik koruk társadalmával, értékrendjével kerülnek konfliktusba, mit csak a veszteség képes feloldani egyedül. A rendezői koncepció alapvetése volt, hogy minél többet őrizzünk meg az eredeti írói szándékból, minél inkább tartsunk vele a történet sűrűjébe, különös tekintettel a megrázó lírai környezetre, amiben megszólal.
  A dráma története egy többszólamú, vegyesműfajú előadás létrehozását inspirálta, ahol a verses, prózai szöveg egyenrangú önkifejező eszköze a zene és a tánc, valamint az árnyjáték különleges, expresszionista miliője – a szerző elemzéseiben többször hivatkozik a magyar folklór költői nyelvének szürreális sajátosságaira, s az említett műfajok érzékletesen támasztják alá ezt.

  Az alkotói gárda, Kelemen László zeneszerző, Berecz István koreográfus, Kuthy Ágnes bábművész, Novák Péter rendező kulturális pályájának indíttatása a Kárpát-medence sokszínű kultúrájának élményanyagában keresendő, s ezt a forrást az előadás autentikusan tükrözi, miközben a kortárs modern színház formanyelvén kommunikál közönségével.
  Az eddigi visszajelzések alapján bátran állítjuk, hogy az előadás több nemzedék számára élmény. Az idősebb generáció a költő, író, társadalomformáló szerző előtt tiszteleg, a középkorúak számára a produkció összművészeti jellege izgalmas, a fiatal korosztályt a szerelem és vágy hatalmának, pusztító erejének időtlen tragédiája nyűgözi le, készteti önvizsgálatra.

   

  Alkotók, közreműködők

  Előadják:
  Szabó Gábor: Béhr Márton
  Sági Erzsi: Kulcsár Viktória
  Bíró: Bede-Fazekas Szabolcs
  Halál: Orosz Ákos
  Gazdag legény: Appelshoffer János
  Gábor anyja/öregasszony: Rémi Tünde
  Vénasszonyok: Balogh Melinda, Izabella Causanell
  Őrmester: Berecz István
  Bodnár Dániel, Bolgovics Gergő, Bölcsföldi Bálint, Bartha Zsófia, Dajka Ilka, Santana Cadena Diána, Józsa Tamás, Kovács Gábor, Marosi Gerda, Sosovicza Fanni, Tóth Melánia

  Folk zenekar: Cseszák Zsombor, Deáky Márton, Lajti Ákos, Csurkulya József, Pandák Viktor, Bősze Tamás Jean-Pierre

  Munkatársak:
  Rendező: Novák Péter
  Látvány rendező: Kuti Ágnes
  Dramaturg: Sediánszky Nóra
  Zeneszerző: Kelemen László
  Fővilágosító: Váradi András
  Rendezőasszisztens: Sárosi Emőke
  Koreográfus: Berecz István
  Produkciós vezető: Tóth Ferenc
  Producer: Dr. Balogh Júlia

  Tovább olvasom

Országjárás

Országjárás

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Válasszon helyszínt!

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

Létrehozok egyet

Még nincs helyszíne!

Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet