• MESTERMUNKA címmel autentikus, tiszta forrásból merített néptánc színházi előadás jött létre a Déryné program támogatásával.

  Az együttes új műsora a MESTERMUNKA címet kapta. Az előadás a maga nemes egyszerűségében autentikus folklór, szívet és szemet gyönyörködtető néptánc előadás, káprázatos népviseletekben és színházi formákat tartalmazva igazi színházi élmény.  Rangját az adja, hogy kivétel nélkül az összes koreográfus saját tájegységének mestere és feladata az volt, hogy készítse el az életművét összegző „mestermunkát”. A mester koreográfusok mivel különböző, lakóhelyeken és különböző tájegységeken élnek, így ez önmagában az előadás hiteleségét, változatosságát, és minden bizonnyal egészen egyedi ízét és tartalmát garantálja. Arra különös hangsúlyt fektettünk, hogy a felkért mester akár lakóhelyétől függetlenül, de az adott tánctípus mestere legyen. Népszokások, rítusok, férfi és női táncok, titkok és szertartások, ünnephez kötődő tradíciók, vagy csak az adott tájegység táncélménye  biztosítja a színek, hangulatok, életérzések változatosságát. Jelen esetben kifejezetten „kis- magyarországi” tájegységeket választottunk, ami szinte „hiánycikk” mert miközben az együttesek figyelmüket a Kárpát-medencére fordítják, már-már van olyan hazai tájegység, amelyik szinte elfelejtődött. Éppen azért, a majdnem vagy éppen elfelejtett, az együttesi repertoárokból kiszoruló táncokat szeretnénk összegyűjteni. A népdal sem maradhat el: Bánki Bettina és Szatmári Dolóresz a Forrás Néptáncegyüttes táncosai, akik jelenleg népiének szakosok a Bartók Konzervatóriumban, valamint a Tarsoly, illetve a Zagyva Banda az előadás zenei szerkesztői. A zenét ifjabb Csoóri Sándor szerkeszti. Megítélésem szerint napjainkban az efféle tiszta forrásból merítő előadásokra nagy szükség van, hiszen ezek által lehet közkinccsé hozzáférhetővé és élménnyé tenni a szellemi kulturális örökségünket. Az előadás elvihető a közoktatásban részt vevő gyerekekhez, bármely település lakóinak ünnepi alkalomkor, vagy csak bármely hétköznapi esemény alkalmával is, hiszen semmi mást nem szeretne, mint önfeledt perceken, csodálatos pillanatokat és élményt, amelyet a páratlan magyar népművészet, a zene a tánc a viseletek tudnak nyújtani.

  Fotók forrása: Forrás Néptáncegyüttes

  A felkért koreográfusok:

  Módos MátéDebrecen Hajdúság- Hortobágy

  Asztalos-Kiss ZsuzsannaNyíregyháza Nyírség

  Majoros Róbert és Majorosné Szabó VeronikaSzékesfehérvár Mezőföld

  Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lilibukovinai táncok Érd- Százhalombatta

  Borbély Bea és Farkas MátéVajdaszentivány  Erdély

  Sikentáncz Szilveszter Nagydobronyi táncok Kárpátalja

  Szerkesztő rendező: Fundák Kristóf és Fundák – Kaszai Lili

  Tánckarvezetők: Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla, Asztalos-Kiss Zsuzsanna és Heiger József

  Együttes és művészeti igazgató: Szigetvári József

 • Alapadatok

  Előadás műfaja:Táncjáték/Táncelőadás
  Előadás célközönsége:Minden korosztály
  Előadás időtartama:70 perc
  Felvonások száma:1

  Játéktér

  Játéktér szélesség:10 m
  Játéktér mélység:10 m
  Játéktér belmagasság: 5 m
  Játéktér jellemzője:Beltér

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Aktív jelentkezéseim

  Válasszon helyszínt!

  Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

  Sajnos jelenleg nem lehet jelentkezni

  Még nincs helyszíne!

  Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

  Létrehozok egyet