\”Ott se lészen megállásom…\”

Országjárás
 • Szükség törvényt bont. És még mennyi minden! Virtus, lázadás, barátság, szerelem, individuum, sorolhatnánk mindennapi szembesüléseinket. Szüntelen vágyakozunk, tán magára a vágyakozásra, korlátok nélkül?

  A tervezett táncjáték, bár a címben megidézett alvilági-félvilági figurák korabeli szubkultúráját és szocializációs viszonyaikat használja kulisszának, nem illusztráció,  avagy legendák, balladák gyűjteménye kíván lenni! A „betyárromantika” mögöttes valóságát állítja fókuszba, hogy egy időben alkossunk autentikus és egyetemes képet a férfilélektan szélsőségeiről.

   

  „Ördög van a botomban“

  Ugyan az evolúció versenyében edződik ahány élőlény a bolygón, fajunk esetében e biológiai szükséglet egyben szociológiai állapot, tehát emocionális dráma is egyszerre: férfias játékok címén dominanciaharcok sokasága tizedel, az erő és bátorságpróbáktól az egzisztenciális küzdelmeken át a háborús vérrontásokig. Sajátos szabályai rendre felülírják a közösségi normák előírásait, különösen, ha azok a legkevésbé sem szolgálják a társadalmi igazságosság ideáját.

  Mégis, említett – illetve előszeretettel mások viselkedéseként azonosított – vonásaink csak okozatok… A törvénybontás, a rendszeren kívüli létezés vágya ennél mélyebbről eredeztethető.  Ősibb minden együttes élménynél, ergo a létezés tudatának okán inspirál, miszerint késztetést érzünk a szuverenitásra.

  Az önálló, mindenkitől és mindentől független cselekvés, kifejeződés Isteni tapasztalás!

  És a legkevésbé sem szolgálják egy közösség érdekeit…

  A konfrontáció elkerülhetetlen.

   

   „Építek az égre házat“

  Nyelviségünkben betyárként a „hetyke”, a „duhaj”, a „bátor” definiálódott először a XVIII. század derekán, ki a nyári pásztorkodást az esztendő további részeiben alkalmi munkákra és tartózkodási helyekre cserélte. Felemás szabadságának fenntartásáért jó eséllyel sodródott a hatályos rendelkezések határain túlra, lévén a természetben tapasztalt törvényszerűségeket tartotta érvényesnek az életben maradáshoz.

  Ennek, már a maga korában is anakronisztikus jelenlétnek ellentmondásait és értékeit alkalmazza színpadra az előadás; az ok nélkül lázadó attitűd féktelen végletességét, a végtelen időben kikristályosodott pásztorkultúra örökölt hagyományait,  a sajátos erkölcsi rendet, hol mélység és magasság él egymás mellett profán nyomataként a parancsolatoknak.

   

  „Javuljatok meg mind magatoktól“

   A tradicionális népművészeti formák gazdagsága, érzékenysége lehetőséget ad az időbeli áthallások értelmezésére; a sorolt témakörök mai, kortárs nyelvre is fordíthatóak interpretációjuk által, s kerülve az erőszakolt modernizációt.

  Különös tekintettel arra, hogy nincs új a nap alatt!
  A jelen társadalmi perifériáján élők feltörő indulatai köszönnek vissza a népdalok szövegeiben, tükröződnek a mozgásinvenciók energiáiban. Könyörgésük egy jobb, reménnyel teli jövőért, illetve a kilátástalanság táplálta hitetlenségük ebben fájdalmasan rokon, majd kétszáz esztendő távlatából is…

   

  Az előadás mindemellett nem kizárólag a tánc- és zenedramaturgia hatásmechanizmusaira épít! Archívumok – tárgyi emlékek műremekei, metszetek, festmények, plakátok, és már fényképek is – állnak rendelkezésre, hogy háttérvetítésként vizuális eszközökkel is segítség a közérthetőséget, nem beszélve a korabeli bulvár verbális kommunikációjáról, mely a mai médiavalóságra kísértetiesen emlékeztető apparátussal teremtett mítoszt és hősöket, bármi áron.

  Reményeink szerint ezzel a produkcióval is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy helyi értékének megfelelően kezeljük meghatározó motívumait múltunknak, és objektív aspektusból mutassuk be tanulságait. Így is lesz okunk büszkeségre bőven…

   

  Appelshoffer János és Rémi Tünde a 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosa, „Ott se lészen megállásom…” címmel tűzték műsorra új, a betyárvilágot megidéző táncszínházi előadásukat. A többszörösen kitüntetett táncművész és koreográfus páros, Appelshoffer János (Örökös Aranysarkantyús, Népművészet Ifjú Mestere-díj, és Harangozó Gyula-díj) és Rémi Tünde (EuróPAS- díj, Harangozó Gyula-díj, Magyar Ezüst Érdemkereszt) 2018-ban már színpadra állítottak egy néptánc fókuszú, de a társművészeket is magába foglaló előadást, Gondolatok Táncban és Versben címmel.

  Appelshoffer János és Rémi Tünde a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) szóló táncosai voltak, és olyan kiemelkedő alkotókkal dolgoztak együtt, mint a Kossuth-díjas Foltin Jolán, Novák Ferenc és Zsuráfszky Zoltán.  A tánc mellett, koreográfusként is gyakran részt vesznek táncszínházi előadásokban, mint például a Foltin Jolán rendezte, VANmeSe és Feketetó, vagy a Novák Péter nevéhez köthető és Szingapúrban is bemutatott Seasons of Life. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetem kötelékében, adjunktusként nevelik a jövő nemzedék táncosait, pedagógusait. Előzőleg alkotott előadásukkal, mely a Gondolatok Táncban és Versben címet kapta, bekerültek a 2020-as év Kult’ 50 rangos társulatába.

  Az alkotópáros néptánc és néphagyomány ismerete révén, a magyarság gazdag folklórkincse autentikusan formában kerül bemutatásra. Az „Ott se lészen megállásom…” című előadásban viszont Móricz Zsigmond művei nyomán, a lírai próza is hangsúlyossá válik. A betyárvilágot megjelenítő, sokszor megrázó, atmoszférateremtő szövegek összeállításáról a rendező – előadóművész Novák Péter gondoskodott, melyek Ertl Zsombor és Kocsis Anna tolmácsolásában hallhatók.

  A betyárromantika és az örök emberi érzelmek – szerelem, elválás, magány – töltetét a látványvilág mellett, a zenei betétek fokozzák.  A zenei kíséretről, a tudásukat hosszú évek alatt összegyűjtött Ötödik évszak zenekar ifj. Csoóri Sándor vezetésével, és a Liszt Ferenc-díjas kiváló dzsessz zenész Dresch Mihály, illetve Ölveti Mátyás gordonkaművész gondoskodik.

  Szereplők:

  Táncművészek: Kele Kristóf, Molnár Gábor, Appelshoffer János, Rémi Tünde

  Színművészek: Ertl Zsombor, Kocsis Anna

  Zenészek: Dresch Mihály, Ölveti Mátyás

  Ötödik évszak zenekar: Hegedűs Máté, ifj. Csoóri Sándor „Sündi”, Izabella Caussanel, Szabó Csobán Gergő, Zimber Ferenc

  Alkotók:

  Díszlet: Tóth Kázmér

  Hangtechnika: Mazán Attila

  Fénytechnika: Váradi András

  Asszisztens: Rémi Tünde

  Zenei szerkesztő- zeneszerző: ifj. Csoóri Sándor „Sündi”

  Dramaturg, szerkesztő: Novák Péter

  Koreográfus: Appelshoffer János

   

  Az előadáshoz kapcsolódó egyéb információ:

  Az előadásban elhangzik Vajda János: „Just for you” című műve, melyre Györgyfalvay Katalin készítette a koreográfiát.

  A szöveg részleteket Novák Péter Móricz Zsigmond műveiből válogatta össze.

  Tovább olvasom

Országjárás

Országjárás

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

Válasszon helyszínt!

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

Létrehozok egyet

Még nincs helyszíne!

Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet