• 200 évvel ezelőtt született Arany János, a magyar irodalom egyik legkiválóbb csillaga, kinek Toldi című elbeszélő költeménye megjelenésének pillanatától osztatlan sikert aratott mind az irodalmi, mind pedig az olvasói körökben. A mű nagyszerűsége mit sem csorbult az elmúlt 170 évben. (1847-ben jelent meg a mű, több díjazottal együtt.) Természetesen komoly kihívás egy ilyen klasszikus színpadi adaptációja, hiszen a műfaji átdolgozás csak abban az esetben megengedhető, ha azáltal sikerül felnőni az eredeti mű nagyszerűségéhez.

  És ki ne hallott volna már Toldi Miklós hősies kalandjairól? Legendáját megénekelte Ilosvai Selymes Péter, és felejthetetlen örökzölddé tette Arany János. A jókötésű ifjú özvegy édesanyjával él vidéki birtokukon, erősebb a legerősebb molnárlegénynél, a környéken mindenki kedveli, szereti. Két dolog mégis keseríti Miklós mindennapjait: bátyja iránta érzett indokolatlan ellenszenve, és a vágy, hogy ne a földeken kelljen leélnie életét. Vitéz szeretne lenni. „Repül a nehéz kő…” – és a véletlen gyilkosság bujdosásra kényszeríti a legényt. Keservek és kalandok során végül Budán köt ki, ahol egy cseh vitézzel megküzdve nyerheti el a királyi kegyelmet, valamint hőn áhított vágyát.

  Arany János dallamos sorait Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója zenésítette meg, így készítve el a mű 21. századi, ugyanakkor a kulturális hagyományokra épülő musical változatát. A testvérharcról, ármányról, tisztességről, becsületről, tisztaszívű szeretetről és bátorságról szóló történetet a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház táncegyüttesével kiegészülő előadás teszi új élménnyé, Vári Bertalan koreográfiájában. Matyi Ágota látványtervezése egy egészen modern színpadképben bontakozik ki. A Toldi c. előadásunk másik különlegessége, hogy a két felvonás során végig valós időben megszülető illusztrációk bukkannak fel a háttérben, amik erősítik a jeleneteket és izgalmassá teszik az előadás látványvilágát. A rajzokat Hetesi Attila képzőművész, mint az előadás – mindig a háttérben dolgozó – egyik fontos szereplője készíti.

  Szereplők:

  György-Rózsa Sándor

  Auksz Éva

  Derzsi György

  Jegercsik Csaba

  Hetesi Attila képzőművész

  a Bartók Táncszínház művészei

  Zeneszerző: Szarka Gyula (Ghymes együttes)

  Látvány: Matyi Ágota

  Dramaturg:Balassa Eszter

  Koreográfus: Vári Bertalan

  Súgó: Palkó Panka

  Kellék: Zsifkov Anita

  Rendezőasszisztens: Palkó Panka

  Rendező: Sipos Imre

 • Alapadatok

  Szervezet neve:Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
  Előadás címe:Toldi
  Szerző:Arany János
  Előadás műfaja:musical
  Előadás célközönsége:N/A
  Előadás időtartama:120 perc
  Felvonások száma:N/A
  Szinopszis:1586353714-Toldi.pdf
  Alkotók, közreműködők névsora:1586353714-Toldi_szorolap_A5_NYOMDA.pdf
  Teljes előadás videó linkje:https://www.youtube.com/watch?v=S5TOBQwntzE&feature=youtu.be

  Játéktér

  Milyen időszakban utaztatható az előadás?N/A
  Díszletszállító jármű maximális magasságaN/A
  Legnagyobb díszletelem szélességeN/A
  Legnagyobb díszletelem magasságaN/A
  Legnagyobb díszletelem mélységeN/A
  Játéktér szélesség:11 m
  Játéktér mélység:14 m
  Játéktér belmagasság: N/A
  Színpadnyílás szélesség:N/A
  Színpadnyílás magasság:N/A
  Helyszín típusa: N/A

Ezt választom

Szeretnéd, hogy a te helyszíneden rendezzük meg ezt a darabot? Add le jelentkezésed és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Jelentkezem

Válassz helyszínt!

Szeretnéd, hogy a te helyszíneden rendezzük meg ezt a darabot? Add le jelentkezésed és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Még nincs helyszíned!

Regisztrálj egy új befogadóhelyet, ahol szeretnéd, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet