A béke témáját dolgozta fel a k2 Színház betlehemes előadása

A Déryné Program Barangoló alprogramjába bekerült előadástervek közül két produkciót mutattak be 2020-ban, köztük a k2 Színház Béke – betlehemezés egy felvonásban című darabját. A produkció az Ördögkatlan Fesztivállal együttműködve jött létre.

Béke a betlehemezés alaphelyzetéből indul: a játszók a népi hagyományoknak megfelelően eljátsszák a kisded Jézust köszöntő pásztorok történetét. A pásztorok ezután hazatérnek asszonyaikhoz, ahol újszülött gyermekeiket vérbe fagyva találják. A Jézus vérére szomjazó Heródes ugyanis elrendelte, hogy minden újszülött gyermeket mészároljanak le Betlehemben…

Az erkölcsi dilemma adott: hogyan reagáljon a három pásztor az őket ért csapásra. Hogyan őrizzék meg hitüket Jézusban és a békét hirdető kereszténységben? Helyesen teszik-e, ha bosszút állnak, vagy jobb elfeledni a szörnyűséget, mert továbblépni másként nem lehet? Az előadás arra vállalkozik, hogy felvesse a béke fogalmában rejlő ellentmondásokat a három pásztor történetén keresztül. Mindezt teszi balladisztikus hangvétellel és sok zenével.

A k2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, amelyet a Kaposvári Egyetem színművész szakának hallgatói hoztak létre két, akkor másodéves egyetemista, Benkó Bence és Fábián Péter vezetésével (A „k2” név is arra utal, hogy a társulat alapítói a kaposvári másodévesek közül kerültek ki). A társulat célja olyan produkciók készítése, amelyek mindenféle külső nyomás, teljesítési kényszer nélkül, az adott anyaggal való szabad kísérletezés során születnek meg.

Az előadást 2020. október 24-én mutatták be Beremenden Fábián Péter és Benkó Bence rendezésében. Az előadás szereplői Bán Bálint, Borsányi Dániel, Formán Bálint, Gyöngy Zsuzsa, Király Dániel és Piti Emőke voltak, a látványért Horváth Jenny és Szakács Ferenc felelt, a zenét Rozs Tamás szerezte. Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn.

A Déryné Program Barangoló nevű alprogramja fiatal előadóművészeknek, kőszínházi struktúrán kívüli alkotóközösségeknek nyújt lehetőséget és szakmai támogatást ötleteik megvalósításához. Az alprogramba eddig tizenkét előadásterv került be, amelyek közül a Béke! – avagy Nagy Dionüszia mellett a KOHO Egyesület Függvények című előadását mutatták be.

forrás: https://papageno.hu/blogok/szinhaz-mindenkinek/2021/03/a-beke-temajat-dolgozta-fel-a-k2-szinhaz-betlehemes-eloadasa/