“Egy írótanfolyam messze nem ad annyit, mint ez a mentorprogram” – Interjú Jánosi Ferenccel és Lukácsy Györggyel

Fiatal vagy pályakezdő drámaíróknak kínál egyedülálló lehetőséget a Barangoló Drámaírói Műhely, amely mindjárt az első évében rendkívül népszerűségnek örvendett. A beérkező 49 pályaműből hárman nyertek ösztöndíjat a mentorprogramba, köztük Jánosi Ferenc, akit az a megtiszteltetés ért, hogy drámáját még az idén bemutatja a Déryné Társulat Kis Domonkos Márk rendezésével. A Szemet szemért című előadás ősbemutatója december 9-én lesz a Déryné Központban, az íróval és mentorával, Lukácsy Györggyel készített interjút a Deszkavízió.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen mentorprogramot? Ha jól számolom, nagyjából fél éven keresztül tartott az eredményhirdetéstől az olvasópróbáig a folyamat.

J. F.: Számomra igazi műhelymunka volt. Domával (Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója – A szerk.) és Gyurival többször összeültünk, hol külön-külön, hol hármasban. Sokszor éjszakába nyúlóan beszélgettünk, amíg a darab el nem nyerte a végső formáját.

Gy.: Azt fontos megjegyezni, hogy Feri mellett még két pályázót díjaztunk: Fabacsovics Lili Kozma Andrást, Solymosi Tamás Kulcsár Editet kapta mentornak, ők is végig dolgozták ezt a fél évet. A különbség, hogy Feri Szemet szemért című krimijét a Déryné Társulat színre is viszi. Doma már akkor eldöntötte, hogy szeretné megrendezni, amikor még nem volt kész a darab. Ez Ferit is jelentős írói kihívás elé állította, hiszen neki volt egy elképzelése a szereplők számával, a cselekménnyel kapcsolatban, majd jött egy hirtelen váltás, ami nagy rugalmasságot igényelt a részéről.

J. F.: A darab eredetileg hatszereplős volt, de mostanra további négy karakterrel bővült, a korok is változtak. Szerencsére a korábbi színészi munkáim miatt már a társulat jelentős részét ismertem, így igyekeztem rájuk írni a darabot a továbbiakban. Meglehetősen sok változáson ment át a mű: augusztus 31-én adtam le az első verziót, ami akkoriban 100 oldalas volt, ebből októberre húztunk 30-at. Ami megmaradt, annak egy része is átírásra került, koncepcionális változásokat is eszközöltünk. Élvezetes folyamat volt, mert azokba a témákba, amikről írni akartam, mint például a hit vagy a vallás kérdése, mélyebben bele kellett ásnom magam. Egy írótanfolyam messze nem ad annyit, mint ez a mentorprogram.

A teljes interjú ITT OLVASHATÓ.

A Drámaírói Műhely jövőre folytatódik, 2023. január 1. és február 28. között lesz lehetőség rá jelentkezni.

A HIVATALOS FELHÍVÁS már elérhető weboldalunkon, a cél változatlan: egy új drámaíró nemzedék kinevelése.