Misztikus krimi kortárs író tollából a Déryné Társulat előadásában

Jánosi Ferenc Szemet szemért című művét állítja színpadra a Déryné Társulat a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk rendezésében. A kortárs darab műfaját tekintve a krimi és a thriller sajátos ötvözete misztikus elemekkel fűszerezve. Az ősbemutató december 9-én lesz Budapesten, a Déryné Központban, majd a produkció turnéra indul a Vándorszínház alprogram keretében.

A dráma a Barangoló Drámaírói Műhelyben született, írója Jánosi Ferenc, mentora Lukácsy György, aki egyben a dramaturg szerepét is elvállalta, a zenét Kerülő Gábor jegyzi, míg a jelmezeket és a díszletet Túri Erzsébet álmodta meg.

Pál elismert fővárosi nyomozóként visszatér szülőfalujába, ahol brutális gyilkosság történt. Arrogáns viselkedésével azonnal kivívja a helyi rendőrfőnök ellenszenvét, aki vetélytársat lát a visszaérkező férfiban. Szülei halálhíre és öccse ellenséges magatartása kijózanítóan hat Pálra, ám céltudatos nyomozóként beleveti magát a munkába.

Nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a kis közösség életében, és Pálnak rá kell ébrednie, hogy a helyiekkel szembeni évtizedes előítélete korántsem volt megalapozott. Ahogy közelebb kerül a szörnyű gyilkosság felderítéséhez, egyre nyilvánvalóbbá válik számára, hogy élete fordulóponthoz érkezik.

Bár a történet középpontjában a gyilkossági nyomozás áll, a cselekmény egyszerre több síkon játszódik, a realista világ mellett párhuzamosan jelenik meg a transzcendentális sík, amely az álmok, látomások világába kalauzol. Ez a kettőség a látványban, jelmezben és a díszletben is tetten érhető, a klasszikus formavilágtól eltérően a történet egy 3D-s sakktáblán rajzolódik ki a néző szeme előtt.

„A műfaji megkötöttség a darabban csak a felszín, de a mélyben egy erős lelki vonulat húzódik meg, és ez a kettő szépen simul össze a szövegben.Kicsit olyan, mint Umberto Eco A rózsa neve című regénye, amelyben a nyomozati és a lelki szál együttesen kelt feszültséget.” – nyilatkozta Lukácsy György.

Miközben súlyos titkok lepleződnek le, érdekes karakterek bontakoznak ki, de a legfőbb kérdés megmarad: Ki követhette el a bűntényt? A kérdésre a rendezőtől, Kis Domonkos Márktól érkezik a válasz:

„Csak fentről, az égből tudunk kapni elhívást, és csak onnan kaphatunk válaszokat a kérdésünkre, ezen a síkon érkeznek az iránymutatások. A materiális elvek szerint élő nyomozónkat is végül egy lelki tapasztalat vezeti nyomra. Álomképek sorozatán keresztül kap választ a kérdéseire, és jön rá a megfejtésre.”

A produkcióban a nyomozót Ivaskovics Viktor formálja meg, a Déryné Társulat tagjai közül a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória, Losonczi Kata, Széplaky Géza, Janka Barnabás, Havasi Péter, Habodász István, Vas Judit Gigi és Kárpáti Barnabás kapott szerepet, valamint hozzájuk érkezett vendégként Kaszás Mihály színművész.