A Déryné Program társulata, a nagy sikert aratott János vitéz után, Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című népszínművéből készült produkciójával tisztelgett a Program névadója előtt. A darabot Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be 2020. szeptember 18-án, a százhalombattai Barátság Kulturális Központban.

A produkció fővárosi bemutatójára 2020. október 8-án a Nemzeti Színházban kerül sor.

Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony

„De mi a célja az örökös kóborlásnak? (…) Talán semmi. Olykor mégis azt hiszem, van valami titokzatos célja. Olykor úgy gondolom, mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük, – ha kidőlünk, vállára veszi más, – de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.” 

A magyar nyelvű színjátszás kivívóiként tiszteljük a vándorszínészeket, ezeket az eltökélt alakokat, köztük az olyan nagy formátumú személyiségekkel, mint Déryné is volt. Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben.  A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

SZEREPOSZTÁS

Gróf Szepessy TeodorJANKA BARNABÁS

A GrófnéSZEMERÉDI BERNADETT

Aladárka, kis fiukTURI CSONGOR/ DÁNYI BENCE

ThuretzkySZÉPLAKY GÉZA

Etelka, a feleségeFABÓK MARIANN

Gabi, gyámfiukHORVÁTH MÁRK

DérynéTARPAI VIKTÓRIA

Szentpétery ZsigmondDÁNIELFY GERGELY

Szentpétery ZsuzsikaVAS JUDIT GIGI

KilényiHAVASI PÉTER

LubyTURI BÁLINT

LubynéLOSONCZI KATA

GálDÁNYI KRISZTIÁN

NimlingIVASKOVICS VIKTOR

A fuvarosHABODÁSZ ISTVÁN

Jankó, huszárKÁRPÁTI BARNABÁS

Borcsa, szolgálóleányGULYÁS GABRIELLA/BÁCSI BERNADETT

 

RendezőasszisztensKERNÁCS PÉTER

JelmeztervezőKISS ZSUZSANNA

DíszlettervezőCSÍKI CSABA

RENDEZŐVIDNYÁNSZKY ATTILA

 

Színház mindenkinek!