Összetartozunk – közel háromezer néző részvételével sikerrel zárt a Határtalan alprogram erdélyi turnéja

Teltházas előadások és óriási közönségsiker mellett zajlott a Déryné Program erdélyi turnéja. Május 7. és június 2. között összesen 21 színházi előadás volt látható 21 településen a pilot jelleggel elindított Határtalan alprogram keretein belül. A programnak köszönhetően közel háromezer erdélyi honfitársunkat sikerült megajándékozni minőségi színházi élménnyel, ezzel is erősítve nemzeti összetartozásunkat.

A ’Színház mindenkinek’ missziót kiterjesztve nyolc társulat indult útnak május 7-én, hogy értéket közvetítő színházi élményt juttasson el az erdélyi szórványmagyarságban élőknek.  Az egy hónapot felölelő turné alatt több mint 11 000 kilométer megtételével 21 erdélyi településre látogattak el. A produkciókkal összesen 2 743 határon túli nézőnek sikerült örömet szerezni.

A Déryné Társulat a ’Gellérthegyi álmok’ című előadásával, a Szegedi Pinceszínház a ’Játék a kastélyban’ című darabjával, míg a Bohém Társulat a ’Csongor és Tünde’ produkciójával kelt útra. Olt Tamás a ’Szájon lőtt tigris’ című Rejtő estjével, Tóth Auguszta és Pindroch Csaba egy-egy monodrámával örvendeztette meg az erdélyi közönséget. A Kaláka együttes a Kányádi estjével csatlakozott a turnéhoz, a Ládiafia Bábszínház a ’Krisztus Urunk meg az obsitos’ című bábszínházi produkciót mutatta be. A színművészeket, társulatokat mindenütt nagy szeretettel fogadta a közönség, teltház és vastaps kísérte az eseményeket.

„Egy csodálatos színjátéknak lehettünk tanúi (líra, dráma, epika), ahol a társulat a nézőket elkápráztatta fiatal koruk ellenére egy óriási profizmussal játszott darabbal, amit egy mostani új technikával, humorosan és a közönséggel is kapcsolatot teremtve a darab játszása közben, de úgy, hogy a mű nem veszítette el eredeti szépségét és mélységét. A díszlet is egyszerű volt, de olyan mesés atmoszférát teremtett, ahol a boszorkány, manók, mágia otthonává varázsolta a pódiumot.” – írta a Bohém Társulat baróti előadásáról Nagy Köpeczky Annamária művelődésszervező.

„A társulat által előadott színházi darab nagy sikert aratott a közönség körében. Az előadás egy lenyűgöző és érzelmes történetet mesélt el, melyben kiváló színészi alakítások és látványos díszletek kísérték végig a nézőket. A produkció emlékezetes pillanatokat és felejthetetlen élményeket kínált a nézők számára, akik már alig várják, hogy újra láthassák a Déryné Program többi előadását.” – írta Bándi Anita a Déryné Társulat Belényesen bemutatott Gellérthegyi Álmok című előadását követően.

„Május 23-án egy különleges eseményen vettük részt, amely a Déryné Program hozzájárulásával valósult meg. Ez a program lehetővé teszi, hogy a színház művészete eljusson a legkisebb, határontúli, magyar közösségekbe is, erősítve kultúránkat és hagyományainkat. Pindroch Csaba által remekül előadott ,,Segítség, megnősültem” című egyszemélyes komédiát láthattuk. Az előadás nem csak szórakoztatást nyújtott, hanem erősítette közösségünket is. Köszönjük.” – írta Bíró Zoltán, Kisjenő elnöke Pindroch Csaba előadásáról.

„A Ládafia bábszínház margittai előadása óriási sikert aratott. A bábszínészek minden mozdulata művészien és pontosan kidolgozott volt. Mi, nézők, érzékeltük az előadás mondanivalója mellett, hogy nem is olyan egyszerű marionett bábokkal dolgozni, hiszen a bábszínész és a bábok mozdulatai összhangban kell legyenek, nem beszélve a mozdulatokhoz kapcsolt hanggal. Nagy harmóniát láttunk a bábszínészek között, ami igen élvezhetővé tette az előadásukat. Megteremtették a kapcsolatot a nézőközönséggel, néha párbeszéd is alakult ki közöttük. Ezáltal interaktívvá alakult. Tanulságos volt gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Nem mindegy hogyan éljük világunkat itt e földön. Mi lesz a jutalmunk? Menny vagy pokol? Elgondolkodtató. Köszönjük, hogy a rossz időjárás ellenére is eljöttek hozzánk. Az előadás végén néhányan úgy nyilatkoztak: Ezt kár lett volna kihagyni, profi előadást láttunk, profi színészekkel! Jó lenne, ha még jönnének!” – írta nekünk Szőke Ferenc Margittáról.

„Felemelő érzés volt látni, hallani, előadás előtt a 12 húros gitáron játszani, együtt dzsemelni az egyik zenekari taggal. Aki ott volt, nagyon tetszett az előadás, színvonalas, lenyűgözött mindenkit. A Bogdán Zsolt gyönyörű tolmácsolásával, magad előtt láttad a vers történetét. Felemelő volt, köszönöm, hogy láthattuk és hallhattuk eme Művészeket. Remélem, hogy lesz alkalmam hallani még őket. Nagyon szépen köszönöm önöknek.” – írta Halász Adolf a Kaláka együttes szilágycsehi előadásáról.

„Köszönjük szépen a lehetőséget! A Bohém Társulat a közönség tapsából is tapasztalhatta az élményt, örömet, hálát; amit élőhívott produkciójával. Remek volt minden részletében: szerény, de kifejező díszlet, a színészek otthonos térhasználata, tökéletes hangzás segítette a mű (Csongor és Tünde) élményszerű befogadását. Szívesen adunk helyet a jövőben hasonló színházi produkcióknak.” – írta levelében Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere

Nagy örömünkre szolgált az a nemes felkérés, aminek köszönhetően a Déryné Program kiterjeszthette misszióját határainkon túlra is, hogy az ott élő szórványmagyarság részére minőségi színházi előadásokat biztosítsunk, ezzel is erősítve a nemzeti összetartozást és közös gyökereinkhez való kapcsolódást.” – emelte ki Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Színház mindenkinek határon innen és túl!