Világsztár fellépővel, 70 ingyenes programmal jön a 4. Déryné Fesztivál

Minden eddiginél gazdagabb programkavalkáddal, világsztár fellépővel július 17. és 21. között jön a negyedik Déryné Fesztivál. Színház, zene és családi programok 5 napot át a Zemplén festői helyszínein, Sátoraljaújhelyen és környékén.

A nyári fesztiválok egyik különleges színfoltja a Déryné Fesztivál, amely öt napon át tizenegy helyszínen hetven ingyenes programot vonultat fel. Koncertek, színházi előadások, gyermek és családi programok várják a kultúra szerelmeseit.

Fellép a világhírű Boban Markovic Orkestar, a 4S Street, az Aurevoir., Ferenczy György és az 1ső pesti rackák, a Góbé zenekar, a Magashegyi Underground, The Biebers, de táncház is várja az érdeklődőket az Ungvári Pincekertben.

A Déryné Társulat: A Tündérlaki lányok című produkciója nyitja a fesztivált július 17-én a Kossuth Lajos Művelődési Központban, de látható lesz a ‘Patika’, valamint a ‘Nem élhetek muzsikaszó nélkül’ című előadás is. Szép Ernő színművének, a Patikának a középpontjában a boldogságkeresés áll, a darabot Mészáros Tibor rendezte, a főszerepekben a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktóriát, valamint Pásztor Márkot láthatja a közönség.

A ‘Nem élhetek muzsikaszó nélkül’ című előadás Móricz Zsigmond élettel teli karaktereit hozza el a színpadra. A színművet Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója állította színpadra. Kaszás Mihály és Vas Judit Gigi formálják meg a vidám, nagyhangú földesurat és feleségét, akik egy mindenkit magukkal ragadó szerelmi történet középpontjában állnak. Az előadás ígéretes és szórakoztató utazást kínál az érzelmek világába, ahol minden néző megtalálja majd saját életének szálait. A Völgyszínház programját gazdagítja a Viharsarok Táncszínház ‘A szőke ciklon’ című táncelőadása július 18-án, valamint a Csiky Gergely Színház: ‘ÁjLávJú’ című előadása július 20-án.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: Dérynét a szenvedély, az elhivatottság és a művészetekbe vetett hit jellemezte, a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése vezette. Ezek az elemek a Déryné Program szellemiségét is jellemzik.

Széphalmon a gyerkőcöket papírszínház, valamint bábszínház várja, de lesz mesemondás, íjászkodás, koncert és hangszersimogató, és kézműves foglalkozás is. A gyermekprogramok sorát gazdagítja a Zenthe Ferenc Színház: ‘A vén diófa titka’ című produkciója, valamint a Szegedi Pinceszínház: ‘Vitéz László’ című előadása.

A mozgó színházi karaván idén is útnak indul, ‘A helység kalapácsa’ című produkciót tekinthetik meg a nézők a Hevesi Sándor Színház előadásában. A Theaterwagen az alábbi településekre látogat el: Filkeháza, Alsóregmec, Füzérradvány, Füzérkajata, Kishuta, valamint Füzérkomlós.

A rendezvény programjai között szerepel Kazinczy Ferenc sírjának megkoszorúzása is. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere az ötnapos rendezvény mögötti munkáért mondott köszönetet, s mint mondta, vidéken fogalommá vált a Déryné Fesztivál, amely rövid idő alatt nagy látogatottságú esemény lett.

KultCamp elnevezésű eseményre, amely verseny, fesztivál és tábor egyszerre, 450 diákot várnak, közülük 225-en érkeznek határon túlról a Rákóczi Szövetség jóvoltából, 225-en pedig az egész éves KultUp témanapjaik résztvevői közül érkeznek. Ősi Barnabás, a Rákóczi Szövetség elnökhelyettese kiemelte: az idén 15 ezer résztvevővel valósul meg a Rákóczi Nyár programsorozat, amelyhez illeszkedve csatlakoznak a Déryné Programhoz, és 450 Kárpát-medencei diákot látnak vendégül.

Déryné Fesztivál, július 17-21. Sátoraljaújhely