Az Országjárás nevű alprogramba várjuk az alkotói oldal, illetve a játszóhelyek jelentkezését is. A beérkezett jelentkezésekből a Déryné Program szakmai bizottsága létrehoz egy előadás listát, amelyek közül a regisztrált befogadó intézmények választhatnak, s a vendégjáték megvalósulásának költségeit elbírálás alapján jelentős részben fedezi a program.

A kultúrában történő részvétel a személyes fejlődésnek és az életminőségnek fontos összetevője. Anyagi források biztosításával és koordinációs szerepével a részvétel és a minőség növelésére irányuló stratégiát képvisel a Déryné program Országjárás alprogramja.

Az alprogramba való jelentkezést két irányból várjuk, egyrészt azoktól az intézményektől, állandó vagy időszakos játszóhelyektől, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás ajánlatokat várunk. Az alprogram ezen igények összefésülését végzi, az általa felállított szempontrendszer alapján. Fő szempontok a minőségi szűrés, az utaztathatóság kritériumai, prioritást élveznek a magyar szerzők műveiből készült, közösségépítő üzenettel bíró előadások, valamint vizsgáljuk a produkció költségének realitását. Az alprogram szakmai bizottsága végül egy műfaji sokszínűséggel bíró 50 előadásos listát hoz létre, ha úgy tetszik egy színházi étlapot, ahonnan a programba bekerült befogadó intézmények választhatnak. A lista összeállításakor külön figyelmet fordítunk arra, hogy ajánlásokkal lássuk el produkciókat, megkönnyítve a befogadó oldal részére a választást. Így a nyilvántartás jelöli a valamely aktualitással bíró előadásokat, az utaztatás szempontjából földrajzilag determinált produkciókat, elkülöníti a Déryné saját társulatának és a Barangoló programnak előadásait.

Fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: József Attila Színház.

Rólunk írták

 • Nádasd

  Nádasd

  Viharos körülmények között indult a Déryné Program keretében a pajtaszínházi előadások sorozata. Május közepén a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház volt a vendégünk. Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész előadásában láthatta a közönség Petőfi Sándor hőskölteményét, A helység kalapácsa című előadást. Az remek színészi előadásnak keretet adott a pajta körül tomboló vihar, ami hozott magával esőt, áramszünetet, riasztóhangot, szélvihart és szivárványt.

 • Szászvár

  Szászvár

  Egy rendkívül színvonalas, élménydús előadásnak lehettünk házigazdái, melyet a vendégek is nagyon élveztek, csupa pozitív visszajelzést kaptunk tőlük. A szervezést és lebonyolítást az előadó társulat szorgos együttműködése nagyban megkönnyebbítette. Az előadások folytatását tervezzük.

 • Mátraderecske

  Mátraderecske

  Nagyon örülünk, hogy településünk részese lehetett ennek az előadásnak. Nagyon jó és színvonalas produkciót láthattunk, kicsik és nagyok egyaránt élvezték. Reméljük, hogy a jövőben még lesz alkalmunk találkozni.

 • Sátoraljaújhely

  Sátoraljaújhely

  Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk a Déryné programban, valamint az, hogy városunkban lehetett a János vitéz premier előadása. Színvonalas, látványos előadást láthatott a közönség kitűnő színészi alakításokkal. Külön élményt jelentett, hogy az előadás az eredeti Petőfi szöveggel került bemutatásra.

 • Bácsborsód

  Bácsborsód

  Szuper előadás, szuper színművészekkel. Örülünk, hogy részesei lehettünk! Köszönjük!

 • Körmend

  Körmend

  Rég volt már ilyen típusú előadásunk, jól vette a közönség. Én a magam részéről jónak ítélem meg az egész Déryné Programot, nagyszerű lehetőség ez nekünk most ezekben a vészterhes időkben. Ha nem lenne járvány, akkor meg különösen nagy attrakció lehetne. Szóval mi örülünk és köszönjük, bízunk a további sikeres együttműködésben.

 • Hajdúböszörmény

  Hajdúböszörmény

  A közönség egyaránt dicsérte a színészi játékot, a díszletet, a darabválasztást. Nagyszerű rendezésben egy különleges előadást láthatunk.

 • Gyöngyöstarján

  Gyöngyöstarján

  Mindenképpen szeretnénk a továbbiakban is részt venni a Déryné Programban, mert ez egy nagyon jó lehetőség egy olyan kis településnek mint Gyöngyöstarján, ahol bebizonyosodott, hogy a program működik és igenis van létjogosultsága a kultúra ezen szegmensének is. Köszönjük a lehetőséget, nagyszerű élményekkel lettünk gazdagabbak!

 • Lócs

  Lócs

  Tartalmas, színvonalas műsor, jó előadóművészi képességekkel megáldott művésztől, aki nagyon kedves, nyitott volt. A nézők visszajelzései alapján nagyon tetszett az előadás a résztvevőknek, bátran ajánljuk a környező települések polgármestereinek. A magával hozott hang és fénytechnika kellően emelte a hangulatot, a műsor színvonalát, ilyen technikával nem rendelkezik a kistelepülés önkormányzata. Köszönjük a lehetőséget!

 • Üllés

  Üllés

  A kapcsolattartással, a szervezéssel, az előadással maximálisan meg voltunk elégedve.

 • Lábatlan

  Lábatlan

  Az előadás nagyon színvonalas volt. A színészek játéka csodálatos, énekhangjuk gyönyörű. A közönség részéről csak pozitív visszajelzés érkezett, szinte mindenki köszönetet mondott a fantasztikus élményért, aki eljött az előadásra. A szervezők részéről mi is köszönöm a Déryné program támogatását, nagy segítség volt a lábatlani programok színesítésében.

 • Hajdúnánás

  Hajdúnánás

  Ezúton szeretném megköszönni ezt az óriási és csodálatos lehetőséget, amit a Déryné Program kínált Vásárosbéc településnek. Aki látta mindenki csak elismerően nyilatkozott. Sokaknak ritkán lehet ilyen színvonalas színházi élményben része. A falu nevében is hálásan köszönöm: Popa Zoltán polgármester. Örömmel fogadtuk a szándékot, hogy olyan előadást láthatunk, amely a népi kultúrában gyökerezik, annak fonákságait, humorát, karaktereit mutatja be. Sodró lendületű, erős színészi játékokkal színpadra állított, jó ritmusú előadást láthattunk, amelynek dinamikáját csak fokozta a közös éneklés, és egy pillanatra elmélyítette a szép hangú szóló ének. A közönség hálásan és köszönettel vette, hogy ebben a nehéz egészségügyi helyzetben a fővárosi művészek ajándék műsorával kapcsolódhatott ki a mindennapi gondjaiból.

 • Sárszentágota

  Sárszentágota

  Az előadás mindenkinek nagyon tetszett. A nézők közül sokan odajöttek előadás után megköszönni, hogy ilyen nagy élményben lehetett részük. A produkció minden elvárásunkat felülmúlta. A színészek fantasztikus beleéléssel játszották szerepüket, függetlenül attól, hogy kicsi falusi kulturházban, kevés néző előtt adták elő a darabot. Felmérték és kihasználták a helyi adottságokat és semmiben nem korlátozta őket az esetleges hiányosságok megléte. Érdekes, mozgalmas volt az előadás, a nézőket folyamatosan lekötötték, bevonták a műsorba. A díszlet látványos volt, a jelmezek gyönyörűek. A jelenetek közötti átmenetet frappáns módon oldották meg.  Kicsik és nagyon egyformán élvezték. Nagyon jó volt, köszönjük szépen! Reméljük még máskor is részünk lehet a Déryné program által szervezett előadásban!

 • Százhalombatta

  Százhalombatta

  A Déryné Program házigazdái által befogadói lettünk a program indításának díszelőadására. Számunkra nagy megtiszteltetés volt, hogy nem csak a program befogadó intézményeként vehetünk részt a Déryné programban, hanem biztosíthattuk a helyszínét a díszelőadásnak. Ezúton szeretnénk a Barátság Kulturális Központ nevében köszönetet mondani a Déryné Társulatnak, hogy Százhalombattán, 2020. szeptember 18-án a Déryné Ifjasszony című előadást bemutatták, hogy gondoltak ránk, és méltónak találták Intézményünket egy ilyen színvonalú díszelőadás és az azt követő fogadás megtartására és, hogy ezt az országos programot városunkból indították útjára. Az előadással kapcsolatban a közönségtől kapott visszajelzések mind azt igazolják, hogy az igényes műsort a nézők odaadó szeretettel fogadják. Kiemelném kolléganőjük, Kolti Helga munkáját, aki nagyon sok segítséget adott a program gördülékeny és színvonalas lebonyolításához.

 • Mikepércs

  Mikepércs

  A Déryné Társulat által bemutatott János vitéz egy órában mutatja be a közönségnek Petőfi Sándor klasszikusát. Játékos, fiatalos, lendületes előadást láthattunk, mely iskoláskortól az egész család számára szórakozást nyújt. Könnyed humorral fűszerezett, izgalmas, szép előadás.

 • Vácrátót

  Vácrátót

  A János Vitéz előadás nagyszerű élmény volt a több, mint 200 nézőnek a Botanikus Kertben! Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek ezután könnyebben veszik át az irodalom órán a János vitézt! Remélem minél több helyre eljut ez az előadás és sok örömet okoztok a nézőközönségnek! Hajrá! Sok sikert! Ui: a portás bácsi annyit mondott, hogy a darab elején elindult bezárni a kaput, majd azt vette észre, hogy vége van a darabnak és nem tudott elszakadni tőle.

 • Berettyóújfalu

  Berettyóújfalu

  Az előadás nagyon jól sikerült. A rendező pillanatok alatt felmérte a helyzetet és igazodott a várunk színpadi körülményeihez. A közönség hatalmas lett volna, ha aznap este nem esik az eső. Így, hogy az előadás a kamarateremben került megrendezésre, szintén teltház lett. Az újragondolt János Vitéz egyébként örökérvényű, a közönség soraiban rengeteg pedagógus ült, utólag is nagy örömüket fejezték ki, hogy láthatták, és megjegyezték azt is, ha a járványhelyzet engedi, szívesen látnák év közben is a társulatot, szervezett iskolai csoportszervezéssel.

 • Géberjén

  Géberjén

  Fantasztikus! Egy szóval jellemezve. Géberjénben 30 évre visszatekintve, nem emlékszem ilyen színvonalas műsorra. Véleményem szerint, egy hozzánk hasonló kis településen élő emberek számára, ezt a fajta lehetőséget éves szinten minimum 4 alkalommal kellene megrendezni. Külön kiemelném a kapcsolattartók és szervezők precizitását és segítőkészségét, valamint a helyszínen dolgozó technikusok munkáját, precízióásást, rugalmasságát.  A színészek pedig tehetségükkel elkápráztattak Géberjén lakosságát. Remélem még lesz alkalmunk többször is találkozni a Déryné program fantasztikus kollégaival és Magyarország legjobb programjával a Déryné programmal! Köszönjük!

  Részt venne a programban?

  Töltse fel jelentkezését!


  Jelentkezem