Perifériára szorult területekre visz színházi előadásokat a Déryné Program

A 2020 márciusában elindult Déryné Program olyan hiánypótló kezdeményezés, amely összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeire. Négy alprogramjának köszönhetően széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit, és karolja fel a kulturális fejlettség növelésében érdekelt térségeket, valamint a kistelepüléseket.

A program célja, hogy az egyes térségekben minőségemelést biztosítson, illetve egy öngerjesztő folyamatot is elindítson, melynek alapja a minőségi színházi előadások iránti igény megteremtése, növelése. Ezek eléréséhez négy alprogramra tagolódik a kezdeményezés, melyek a kőszínházakat, az alkotótársulásokat, peremfeltételek nélkül a befogadó intézményeket, a kultúrafogyasztókat és a különböző kulturális hozzáférést korlátozó akadályokkal küzdő tömeget szólítják meg.

Az Országjárás alprogram keretében anyagi források biztosításával és koordinációs szerepével színházi produkciók országos utaztatását végzi a Déryné Program. A Barangoló alprogram lehetőséget és szakmai támogatást nyújt pályájuk elején lévő előadóművészeknek és kőszínházi struktúrán kívüli alkotóközösségeknek ötleteik megvalósításához. A Vándorszínház alprogram az alig néhány száz lelkes települések elérését helyezi előtérbe, valamint a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza. A Déryné Program negyedik pilléreként egy kis létszámú saját Társulat is megalakult, mellyel évadonként 4-5 bemutató létrehozása és a program keretében folyó tájolás a cél.

A teljes programot a Déryné Nonprofit Kft. működteti Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató vezetésével. A Déryné Program kultúrstartégiai intézménye a Nemzeti Színház.

A Déryné Programba való bekerülésről minden alprogram esetében egy kilenctagú szakmai bizottság dönt, melynek tagjai Balogh Tibor (színikritikus, dramaturg), Kis Domonkos Márk (Jászai Mari-díjas színművész), Kulcsár Edit (dramaturg, kulturális menedzser), Nagy Gábor (a Soltis Lajos Színház igazgatója), Oberfrank Pál (igazgató, Jászai Mari-díjas színművész),   Szedlacsek Emília (kulturális menedzser), Szente Béla (Bessenyei-díjas népművelő), Szigetvári József (rendező, dramaturg, a Forrás Néptáncegyüttes művészeti vezetője) és Vidnyánszky Attila (Kossuth-díjas rendező).

Részlet a Déryné ifjasszony című előadásból (Százhalombatta) – fotó: Majnik Zsolt

A Barangoló alprogramba bekerült jelentkezőknek nemcsak a próbafolyamatra vonatkozó költségeket biztosítja a Déryné Program, hanem projektenként egy-egy mentort is. A Barangoló mentorai: Bakos-Kiss Gábor (Jászai Mari-díjas színművész), Lukácsy György (szerkesztő, filmkritikus), Kozma András (Hevesi Sándor-díjas dramaturg-műfordító), Kulcsár Edit (dramaturg, kulturális menedzser), Resetár Dániel (színész, drámajáték-vezető, a MASZK egyesület elnöke).

A Déryné Programba bekerülni online jelentkezéssel lehet. Bővebb tájékoztatást a program honlapján, illetve a programban részt vevő szakemberektől kaphatnak az érdeklődők.

A program 2020. július 23-án, Lakitelken debütált: Olt Tamás Szájon lőtt tigris című Rejtő Jenő-estjét láthatta a közönség az Országjárás alprogram keretében. Azóta összesen 111 vendégjáték került megszervezésre, melyeken összesen közel 16.000 néző vett részt.  Az Országjárás alprogramban jelenleg 57 előadás szerepel, melyek közül a regisztrált befogadó helyszínek választhatnak, míg a Barangoló alprogram keretében 12 alkotócsoport kapott lehetőséget előadástervük megvalósítására.

Nyáron sor került a Déryné Társulat első premierjére is, a János vitéz című produkciónak augusztus 8-án, Sátoraljaújhelyen volt a bemutatója, melyet Berettyán Nándor jegyez rendezőként. A társulat a program névadója előtt Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című népszínművéből készült előadásával tisztelgett. A darabot Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be 2020. szeptember 18-án a százhalombattai Barátság Kulturális Központban.

forrás: https://papageno.hu/featured/2020/11/periferiara-szorult-teruletekre-visz-szinhazi-eloadasokat-a-deryne-program/