Vitéz László Program

Témanap felépítésének ismertetése

A Vitéz László alprogram célja, hogy az óvodás korosztályt (középső-és nagycsoportosok) bevezesse a bábszínház élményvilágába és megalapozza a kultúrára, nemzeti öntudatra való nevelést már kisgyermek korban. A program az országot járva becsatlakozik az óvodák délelőtti foglalkozásainak menetébe, mely körülbelül reggel 9 órától 11 óráig tart. A kétszer 45 perces foglalkozás első felében drámajátékok, táncház és a bábelőadás zajlik, míg a második részében kézműves alkotómunka folyik.

A Vitéz László alprogram az alábbi nevelési célokat helyezi fókuszba: komplex projektoktatáson, tevékenységen alapuló tanulás; megalapozza a jövőbeli színházlátogató generáció felnevelését, a színházi élmény elmélyítését, a kultúra hétköznapi életbe való bevonását; magyar népi hangszerekkel való ismerkedés, néptánccal kapcsolatos élmény nyújtása; differenciálás; a közösségi csoportok létrehozásának és fennmaradásának elősegítése; mesehallgatóvá nevelés; a bábszínházi élmény megismerésével a figyelem és érdeklődés fenntartása komplex, „ízes-szagos” foglalkozások bevonásával.

A témanap foglalkozásterve a következő elemekből épül fel:

1) Drámajáték: célja a gyerekek bábelőadásra való hangolódásának elősegítése, például mozgásos játékok bevonásával.
2) Táncház: célja a foglalkozáson belül a népzenei elemek, hangszerismeret bevonása és a magyar néptánchoz kapcsolódó élmény nyújtása.
3) Bábelőadás: célja egy-egy adott magyar népmese, eredetmonda bemutatása az adott bábszínházi előadás keretén belül.
4) Kézműves foglalkozás: célja az adott mese, bábszínházi előadás vizuális elemekkel és elemekké való átformálása, egy-egy szereplő vagy szimbólum képi megalkotásán vagy kézzelfogható kézműves produktumának létrehozásával.

 • Mikepércsidézetidézet

  Mikepércs

  A Déryné Társulat által bemutatott János vitéz egy órában mutatja be a közönségnek Petőfi Sándor klasszikusát. Játékos, fiatalos, lendületes előadást láthattunk, mely iskoláskortól az egész család számára szórakozást nyújt. Könnyed humorral fűszerezett, izgalmas, szép előadás.

 • Körmendidézetidézet

  Körmend

  Rég volt már ilyen típusú előadásunk, jól vette a közönség. Én a magam részéről jónak ítélem meg az egész Déryné Programot, nagyszerű lehetőség ez nekünk most ezekben a vészterhes időkben. Ha nem lenne járvány, akkor meg különösen nagy attrakció lehetne. Szóval mi örülünk és köszönjük, bízunk a további sikeres együttműködésben.

 • Sátoraljaújhelyidézetidézet

  Sátoraljaújhely

  Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk a Déryné programban, valamint az, hogy városunkban lehetett a János vitéz premier előadása. Színvonalas, látványos előadást láthatott a közönség kitűnő színészi alakításokkal. Külön élményt jelentett, hogy az előadás az eredeti Petőfi szöveggel került bemutatásra.

 • Szászváridézetidézet

  Szászvár

  Egy rendkívül színvonalas, élménydús előadásnak lehettünk házigazdái, melyet a vendégek is nagyon élveztek, csupa pozitív visszajelzést kaptunk tőlük. A szervezést és lebonyolítást az előadó társulat szorgos együttműködése nagyban megkönnyebbítette. Az előadások folytatását tervezzük.

 • Mátraderecskeidézetidézet

  Mátraderecske

  Nagyon örülünk, hogy településünk részese lehetett ennek az előadásnak. Nagyon jó és színvonalas produkciót láthattunk, kicsik és nagyok egyaránt élvezték. Reméljük, hogy a jövőben még lesz alkalmunk találkozni.