Ingyenes előadások kistelepüléseken – Íme, a Déryné Program Vándorszínház alprogramja

A Déryné Program harmadik pillére, a Vándorszínház alprogram az alig néhány száz lelkes települések elérését helyezi előtérbe, ahol saját és felkérés alapján válogatott produkciókkal jelenik meg.

A Vándorszínház kiemelt feladata, hogy magas színvonalú színházi előadásokat juttasson el kis lélekszámú, kulturálisan elszigetelt településekre, és biztosítsa, hogy az érdeklődő közönség ingyenesen férjen hozzá ezekhez a lehetőségekhez.

A program kiemelt figyelmet fordít a Pajtaszínházi Programban résztvevő településekre. A Vándorszínház ezekre a helyszínekre, a saját előadásain túl, felkérés alapján válogatott produkciókat szervez. A konstrukciót, igény szerint, egész napos komplex program alkotja, így délután mesejáték vagy interaktív gyermekfoglalkozás, este pedig felnőtteknek szóló színházi előadás kínál maradandó élményt.

Hangsúlyt kap a pályakezdők, kreatív szárnypróbálgatók iránti nyitottság és bizalom erősítése.

Ebben az egységben figyelmet kap a színművész növendékek szakmai tapasztalatszerzéseinek előmozdítása. A képző intézmények hallgatóinak vizsgaelőadásai is bekerülhetnek a Vándorszínház alprogram produkciói közé, így a nyár folyamán több településen is bemutatkozhatnak a diákok.

Az alprogram feladatai közé sorolható még a szabadtéri színházi helyszínek felkeresése, az együttműködés kialakítása, a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítése. A kultúraszervezésben külön fejezetként kezelik a nyári időszakot. Jellemzően ekkor kerülnek megrendezésre a művészeti fesztiválok, megszaporodnak a szabadtéri játszóhelyek, számos tematikus tábor várja az érdeklődőket, és a turisztikai szempontból forgalmasabb régiókban jelentősen megnövekedik a kultúrafogyasztók száma. A Covid-helyzet múltával mindezen sajátosságokat figyelembe véve szervezik meg a színházi produkciók utaztatását.

A Vándorszínház alprogramban augusztustól a pandémiás megszigorítások bevezetéséig 43 előadás valósult meg, ezeken több mint 3000 néző vett részt a Déryné Programnak köszönhetően ingyenesen, vagy jelképes, 200 Ft-os jegyáron. A helyszínek között olyan települések is szerepelnek, ahol évtizedekre visszamenőleg nem volt színházi előadás.

forrás: https://papageno.hu/featured/2020/12/ingyenes-eloadasok-kistelepuleseken-ime-a-deryne-program-vandorszinhaz-alprogramja/