Tóth Ede színművét mutatja be márciusban a Déryné Társulat

Újabb premierre készül a Déryné Program társulata, Tóth Ede A falu rossza című színművének zártkörű házi bemutatójára március 19-én kerül sor.

Bátki Tercsi és Feledi Lajos esküvőjétől hangos a falu. Hangos az ifjú pár (szerelmi évődéstől és civódástól), hangos az örömapa, hangos a násznép, hangos, aki örül… és az is, aki nem. Hiszen nem is olyan váratlanul, de mindenképpen hívatlanul megjelenik a falu rossza, a méltán hírhedt Göndör Sándor, a menyasszony volt szerelme, kinek célja nem csekélyebb, minthogy meghiúsítsa az esküvőt. Nem is rossz ő igazán, csak módfelett csalódott, és ennek megfelelő mértékben – de leginkább mértéktelenül – részeg is. Ez a tünetegyüttes épp elég ahhoz, hogy kellőképpen kételkedni tudjon abban, hogy a lány mást is szerethet rajta kívül.

Így vagy úgy, de mindenre fény derül végül. Arra is, hogy sikerül-e elbizonytalanítani a menyasszonyt esküvője napján, arra is, hogy az örömapa által felbérelt egyenes jellemű, de kétes erkölcsű Finum Rózsi végül elcsábítja-e Göndör Sándort, arra is, hogy Gonosz Pista (a név kötelez!) hogyan kuszálja össze még jobban az eseményeket, és éppúgy arra is, hogy Boriska, ez az ártatlan, tiszta szívű leány miért védi mindig olyan erélyesen a falu rosszát. Szerelem, ármány, boroshordó, kés, pisztoly, vasvilla, ásó, kapa, nagyharang – a cél minden eszközt szentesít, hiszen itt senki sem most jött le a falvédőről.

Az esküvői hangulatot sok dallal és élőzenével idézik meg az alkotók. Mészáros Tibor, az előadás rendezője elmondta, hogy minden elképzelhető hangszert bevetnek, amin tudnak játszani a színészek, és az énektudásukra is jócskán szükségük lesz a szereplőknek.

Tóth Ede színműve olyan, mint egy falusi látkép. Benne van a vidéki táj és a kis közösségek összes létező karaktere. Alakjai egytől egyig ismerős figurák, jeleneteiben megelevenednek a falusi élet jellemző mozzanatai: vívódások, sérelmek, szerelmek. A készülő előadás szinte minden korosztály számára élvezetes lesz, édes-keserű hangulata a magyar lélek sírva vigadó természetéből táplálkozik.

Szereposztás:

Feledi (Boriska és Lajos apja) – Széplaky Géza
Boriska – Tarpai Viktória
Lajos – Havasi Péter
Tercsi (Lajos szerelme) – Vas Judit Gigi
Göndör Sándor (a falu rossza) – Dánielfy Gergely
Finum Rózsi – Szemerédi Bernadett
Gonosz Pista – Kárpáti Barnabás
Jóska – Horváth Márk
Csendbiztos – Janka Barnabás
Zenész – Habodász István

 

Díszlet – Szvatek Péter
Jelmez – Ondraschek Péter
Rendezőasszisztens – Varga Imre Dániel
Rendező – Mészáros Tibor

forrás: https://papageno.hu/blogok/szinhaz-mindenkinek/2021/02/toth-ede-szinmuvet-mutat-be-marciusban-a-deryne-tarsulat/