Daljáték keresztmetszetben elevenedik meg János vitéz alakja

Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitéz műveinek ötvözésével hoz létre új próza- és daljátékot a Coopera a Barangoló alprogram keretein belül. A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas Szabó K. István rendezésében újjászülető előadás azokat az egyetemes érzéseket vizsgálja mikroszkóp alatt, amelyekért érdemes élni, amelyek mindannyiunk életét átszövik, ahogyan átszőhették a szerzők – Petőfi és Kacsóh – mindennapjait is. A premier november 12-én lesz a Déryné Központban.

A Barangoló Előadás Műhelyben készülő, a főként fiataloknak szánt előadása 50 percben meséli el a Kukorica Jancsiból lett János vitéz történetét dalban és prózában, így kívánva megemlékezni az évad két kiemelt jubileumáról: Petőfi Sándor születésének 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulójáról.

Az előadásban – amely Szabó K. István rendező és Verebes Ernő dramaturg alkotómunkája során kapott új köntöst – fiatal tehetségek mutatkoznak be, ezzel is erősítve a Coopera azon törekvését, amellyel a következő művészgeneráció megsegítésére vállalkozott.

A zongorakísérettel megvalósuló keresztmetszetben színpadra lép – többek között – Ortan Vivenne és Szenthelyi Krisztián, aki a felkérést V. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen kapta, a Coopera különdíjasaként.

A prózai részek tolmácsolására a producerek két Kaposváron tanuló fiatal művészt, Eperjes Károly és Szalma Tamás osztályába járó két hallgatót, Német Klárát és Várhelyi Áront kérték fel.

Az előadás célja a magyar irodalom- és operarepertoár egy-egy kiemelt darabjának gondozása mellett az, hogy az előadóművészeti műfajokat közelebb hozza az általános iskolás-középiskolás korosztályhoz, kiegészítve az ott tanultakat, és a magyar kultúra egyetemes szépségének és színességének ünneplésére ösztönözze őket.

Kacsóh Pongrác-Bakonyi Károly-Heltai Jenő-Petőfi Sándor: János vitéz – daljáték keresztmetszet

Közreműködik:

KOVÁCS GÁBOR                                 ORTAN VIVIENNE

SZENTHELYI KRISZTIÁN                      NÉMET KLÁRA

VÁRHELYI ÁRON                                 MAGYAR ELEKTRA

Zongorán közreműködik: MAZALIN WANDA

Díszlet, jelmez, látvány                      CSÍKI CSABA

Jelmez- és kellékkivitelező                MOHÁCSI NÓRA

Korrepetitor                                      MAZALIN WANDA

Dramaturg                                         VEREBES ERNŐ

Rendezőasszisztens                           MAGYAR ELEKTRA

Művészeti vezető                              BOCSKOR-SALLÓ LÓRÁNT

Rendező                                             SZABÓ K. ISTVÁN

Producer                                            DR. VADÁSZ DÁNIEL