PÁLYAKEZDŐ DRÁMAÍRÓ KERESTETIK

A sikeres első évadot követően kezdődik a második. A fiatal, pályakezdő drámaíróknak kiírt mentorprogram, a Barangoló Drámaírói Műhely 2023-ban folytatódik, a jelentkezéseket egészen február 28-ig várjuk.

Jelentkezni olyan eredeti drámatervvel, szinopszissal, valamint annak egy megírt jelenetével lehet, amellyel korábban még nem vettek részt sikeresen drámaíró pályázaton, illetve ösztöndíjban nem részesültek. Előnyt élveznek a 4-5 szereplős kamaradarabok. Egy alkotó akár több drámakoncepcióval is jelentkezhet azzal a kikötéssel, hogy a műhelybe bekerülni egyidejűleg csak egy művel lehet. A lehetőséggel magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárok élhetnek.

A jelentkezést követően a nyertes ösztöndíjasok a 8 hónapos műhelymunka során egy mentor vezetésével jutnak el az egész estés magyar nyelvű dráma megírásáig. A műhely mentorai: Kulcsár Edit, Kozma András, valamint Lukácsy György, a Nemzeti Színház elismert munkatársai.

„Miért óriási lehetőség a drámaírói műhely? Mert nyolc hónapig olyan témán dolgozhatsz, olyan anyaggal kísérletezhetsz, amivel mindig is szerettél volna. Ehhez pedig nem „csak” anyagi támogatást kapsz, hanem egy olyan mentort is, akihez bármikor fordulhatsz – ha elakadsz írás közben, ha bizonytalan vagy valamiben, ha szeretnél beszélgetni valakivel az alkotói folyamatról, a felvetődő kétségekről vagy éppen sikerélményekről.” – emelte ki Fabacsovics Lili, a drámaírói műhely 2022-es ösztöndíjasa.

A Déryné Program által életre hívott drámaírói műhely jóval többet kínál, mint egy klasszikus értelemben vett mentorprogram, ugyanis a szakmai bizottság és a mentorok javaslatai alapján a legjobbnak ítélt drámát a Déryné Társulat bemutathatja felolvasó- vagy hagyományos színházi formában, ahogy történt ez múlt évben a Szemet szemért című dráma esetében.

„Felbecsülhetetlen, ha egy olyan íróval dolgozhat együtt az ember, aki nyolc hónapon keresztül csak és kizárólag vele foglalkozik. Életem meghatározó élménye volt, amikor tavaly decemberben bemutatták Szemet szemért című színdarabomat. Az érzés, amikor hús–vér színészek szájából hallhatod a saját mondataidat, semmihez nem hasonlítható.” – tette hozzá Jánosi Ferenc, a Szemet szemért című dráma írója.

Az elkészült drámákat ezen túlmenőena szakmai bizottság és a mentorok javaslatára a Barangoló alprogram felajánlhatja megvalósításra az alprogramban már korábban sikeresen részt vett alkotócsoportok, társulatok számára.

Benned is van egy olyan dráma-töredék, ötlet, ami nem hagy nyugodni? Ami kikívánkozik belőled? Szeretnéd kipróbálni írói rátermettségedet a dráma műnemében? Akkor kezdd el! Jelentkezz a mentorprogramba!

A részletes felhívás ITT OLVASHATÓ!