Számos produkció valósulhat meg a Lázár Ervin Programban a következő tanévben

A 2024/2025-ös tanévben a Lázár Ervin Program lebonyolítását a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. és a Klebelsberg Központ közösen látja el. Június 30-ig nyújthatták be jelentkezésüket az alkotók. A beérkezett előadásokról július 16-án döntött a Bíráló Bizottság.

A kormány által 2019-ben életre hívott Lázár Ervin Program célja, hogy az előadó-művészeti produkció élménye – szociális helyzettől és területi elhelyezkedéstől függetlenül – minden köznevelésben részt vevő, általános iskolás korosztályú diák számára egyenlő feltételek mellett hozzáférhető legyen. Az elmúlt 5 év tapasztalatait figyelembe véve a szeptemberben kezdődő tanévben megújul a Lázár Ervin Program.

A Bíráló Bizottság döntésének értelmében 156 alkotó, 237 produkciója valósulhat meg a Lázár Ervin Programban a 2024/2025 tanévben. Július 19-ig megtörténik a jelentkezők kiértesítése.

A jelentkezőknek 2024. július 31-ig szükséges feltölteniük a megvalósításhoz kapcsolódó előadás megtartására lehetséges időpontjaikat a 2024. szeptember 23 – december 20. közötti időszakra vonatkozóan. Ezt követően a Déryné Program a beérkezett adatokat átadja a Klebelsberg Központ részére, akik ezek alapján tájékoztatják a tankerületeket. Ekkor elindul a produkció szervezés a tankerületek és a jelentkezők között. Ezután a tankerület értesíti az iskolákat a rendelkezésre álló időpontokról, majd az iskolák a KRÉTA rendszeren keresztül jelentkezhetnek a számukra megfelelő időpontokra. Így biztosítják, hogy mindenki hozzáférjen a szükséges információkhoz és könnyen be tudjon jelentkezni a programokra.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója – a Színház mindenkinek missziót szem előtt tartva, a társ előadó-művészeti ágakat bevonva – azt fogalmazta meg célként, hogy minél több gyermek részesülhessen minőségi kulturális élményben. Hisz abban, hogy a kulturális nevelést már egészen kisgyermek korban el kell kezdeni, melyhez a Lázár Ervin Program kiváló lehetőséget biztosít.