A legendás ökölvívónak, Papp Lacinak állít emléket a Déryné Társulat új produkciója

Újabb ősbemutatóra készül a Déryné Társulat Kis Domonkos Márk rendezésében. A Bajnokok Bajnoka című előadás a legendás háromszoros olimpiai bajnok ökölvívónak, Papp Lászlónak állít emléket. A szöveget Szilágyi Andor jegyzi, a díszletet Tóth Kázmér álmodta meg, míg a jelmezekért Árva Nóra felel. A premier november 30-án, Papp Laci eltiltásának 60. évfordulóján lesz a Déryné Központban.

2003. október 16-án, 77 éves korában hunyt el a magyar sporttörténelem, a magyar ökölvívás egyik legkiemelkedőbb alakja, Papp László. A legendás sportoló a magyar nép hőse volt, de olyan világsztárokat is lenyűgözött, mint Jean-Paul Belmondo, vagy Arnold Schwarzenegger. Papp Laci kivételes alakja és története most színdarabban kel életre. Szilágyi Andor: ’A Bajnokok Bajnoka’ című műve a világhírű bokszoló életének legdrámaibb fejezetét dolgozza fel.

A Déryné Társulat előadását a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk rendezi, a díszletet Tóth Kázmér, a jelmezeket Árva Nóra álmodta meg. Az olvasópróbán részt vett az ökölvívó fia ifjabb Papp László, valamint a produkció szakmai supervisora, Papp Laci egykori tanítványa Kovács ’Kokó’ István is.

„Sorsszerű találkozás eredménye, hogy ez az előadás megszülethet, de egyben nagy felelősség is. A bemutatót november 30-án, Papp Laci eltiltásának 60. évfordulójának napján tartjuk, amely megfelelő alkalmat biztosít, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg a legendáról. A csillagok együtt állását mutatja az is, hogy a próbafolyamatot éppen október 16-án, Papp Laci halálának évfordulóján kezdhettük el.” – emelte ki Kis Domonkos Márk.

Az előadás a ’60-as évek Magyarországának kirakatvilágába kalauzol. A történet középpontjában a profi világbajnoki mérkőzésre készülő Papp László áll. Papp Laci és Adler Zsigmond 1964. novemberében felkeresi Biszku Bélát, a Központi Bizottság titkárát, hogy addigi nemzetközi sikereire hivatkozva rábeszélje utolsó mérkőzésének engedélyezését.

Papp Laci és Zsiga a várakozás hosszú óráiban felidézi közös életük legmeghatározóbb pillanatait, kettejük barátságát, a kemény, megfeszített edzéseket, a győzelmeket és Laci életre szóló szerelmének történetét. Laciék mindeközben nem is sejtik, hogy a szomszédos dolgozószobában Biszku és társai a legkülönbözőbb kifogásokra hivatkozva a profi karrier befejezése mellett döntenek.

A korabeli szaksajtó elemzői szerint Papp Lacinak minden esélye meg lett volna arra, hogy 1965. februárjában a Joy Giardello elleni mérkőzésen megszerezze súlycsoportja profi világbajnoki címét, de a mérkőzésre sosem kerülhetett sor.

A színdarab erre a drámai eseményre koncentrál miközben feltárul előttünk a magyar sporttörténelem legendás alakja, megismerjük a kiváló sportolót, a feledhetetlen humorú, a hitében és hazaszeretetében megingathatatlan, kivételes személyiséget. Papp Lacit Havasi Péter, Zsigát Ivaskovics Viktor alakítja, míg Biszku Bélát Kaszás Mihály formálja meg.

„Senki sem érdemelte meg volna jobban a világbajnoki címet, mint Papp Laci. Örökké hálás leszek a sorsnak, hogy tőle, a legnagyobbtól tanulhattam, Laci bácsi nélkül nem lehettem volna amatőrként olimpiai bajnok és profiként világbajnok.” – méltatta mesterét Kovács ’Kokó’ István.

„14 éve Kokóval beszélgettem arról, mennyire fontos lenne, hogy minden idők legnagyobb magyar ökölvívója, Papp László drámai élettörténetét megismertessük a nagyvilággal. Azóta, az édesapja emlékét minden körülmények között megingathatatlan hittel és kitartással ápoló ifjabb Papp Lászlóval szövetkezve, minden évben kísérletet tettünk arra, hogy tervünk valamilyen formában révbe juthasson. Eddig minden alkalommal közbe jött valami, ami megakadályozta, hogy a “Bajnokok Bajnoka” hajója kikötőbe érhessen. A Déryné Programnak köszönhetően a Déryné Társulattal, talán az utolsó pillanatban, végre partra szállhatunk!” – emelte ki Szilágyi Andor.