A világ és a vége

Országjárás
 • „A világ és a vége” című előadás szerepelt már sok-sok évvel ezelőtt az Udvari Kamaraszínház repertoárján. Wass Albert Jönnek! és Adjátok vissza a hegyeimet! c. kisregényeiből írt színdarab 2023. február 28-án este 7 órától új köntösben debütált a világot jelentő deszkákon, Andrási Attila Jászai Mari-díjas átiratában és rendezésében.

  A cselekmény a két világégés között játszódik, Erdély elvesztéséről szól, arról a ma is képtelen és szinte elképzelhetetlen helyzetről, amikor este nyugovóra tér az ember Magyarországon, reggel pedig Romániában ébred, anélkül, hogy egy tapodtat is mozdult volna jobbra vagy balra. Szól az 1918-1940 közötti huszonkét évről, a második bécsi döntés pillanatáról, az érzésről, amit a Magyar Királyi Honvédség bejövetele jelentett, majd szól a világháború borzalmairól, aminek a valóságában is létezni kell.

  Adott egy világ, amelybe beletartoztunk, minden rezdülésünkkel, idegszálunkkal kötődtünk hozzá, biztos igazodási pont volt, és egyszer csak eltűnik a föld a talpunk alól. Arról szól, hogyan lehet ezt feldolgozni lelkileg, és arról is szól, hogy mi, akkor még nem élt magyarok, de szívünkben, genetikánkban hordozva ezt a traumát, hogyan tudjuk kezelni, hogyan tudunk közelíteni hozzá több mint száz év távlatából, és hogyan tudjuk enyhíteni, felmutatva utódainknak megoldásokat, akár a humor, az irónia eszközeivel is.

  Ebben a képtelen történelmi helyzetben tűnnek fel a szereplők a színpadon, mindegyik a maga élettörténetével, céljaival, vágyaival és próbálnak – ki így, ki úgy – megkapaszkodni és élni vagy tovább élni. A világháború kitörésekor megérkeznek a behívók, az előadás főhőse, Péter is katonaruhát ölt az őt valamikor régen a magyarságáért kigúnyoló, de most már önmagát magyarnak valló Szép János Vilmossal (Ion Vadim Sepulesqu) egyetemben. Otthon hagyja a feleségét és a gyermekét, Julika nevű húgát pedig a román származású Durdukás Jeremiás veszi feleségül. Julika boldogtalan ebben a házasságban, és Péter, amikor hazatér a harctérről, családját meggyilkolva, házát felégetve, Julikát pedig megbolondulva találja. Mit tehet Péter ebben a helyzetben, mi a megoldás arra, hogy immár nem csak a hegyeit vették el, hanem az életét, a szeretteit és a céljait is?

  A mérhetetlen igazságtalanságra Péter a saját eszközeivel keresi az igazságot, ugyanúgy ahogy maga Wass Albert is tette a regényein és egyéb írásain keresztül.

  JULIKA – Orbán Borbála

  TEOFÁNA – Tóth Zsuzsi

  ION VADIM SEPULESQU/SZÉP JÁNOS VILMOS – Csizmadia Gergely/Molnár Zoltán

  TISZT – Dóczy Péter

  DURDUKÁS JEREMIÁS – Illés Dániel

  PÉTER – Pál Péter

   

  ZENE: Farkas Gábor és Pál Péter

  KOREOGRÁFUS: Pethő Kincső Nóra

  RENDEZŐASSZISZTENS: Ficsor Eszter

  DRAMATURG: Szigeti Réka

   

  Wass Albert Jönnek! és Adjátok vissza a hegyeimet! c. regényei alapján

  ÍRTA ÉS RENDEZTE: Andrási AttilaJászai Mari-díjas

  Tovább olvasom

Országjárás

Országjárás

Ezt választom

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezem

12

június

18:00

Művelődési Ház és Könyvtár

3042 Palotás, Szabadság út 26.

04

június

18:00

Makád Művelődési Ház

2322 Makád, Kossuth Lajos utca 5.

07

június

18:00

Makád Művelődési Ház

2322 Makád, Kossuth Lajos utca 5.

Válasszon helyszínt!

Szeretné, hogy az Ön helyszínén rendezzük meg ezt a darabot? Adja le jelentkezését és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Sajnos még nincs jóváhagyott befogadóhelye.

Amennyiben már regisztrált, várjon a helyszín jóváhagyására, de ha még nem tette meg, a profilon van rá lehetősége.

Létrehozok egyet

Még nincs helyszíne!

Regisztráljon egy új befogadóhelyet, ahol szeretné, hogy megvalósuljon a darab!

Létrehozok egyet