Mentorok segítik a Déryné Programba bekerült társulatokat

A Déryné Program Barangoló alprogramjába beválasztott fiatal alkotócsoportok nemcsak anyagi támogatásban részesülnek, hanem próbahelyet és mentort is kapnak, aki végigköveti a projekt megvalósítását.

A mentorok feladata, hogy a kiírásban lefektetett preferenciákat képviseljék az előadások anyagainak, témáinak kiválasztása során, valamint hogy beszámolókat készítsenek a jelentkezőkről. Resetár Dániel, a Barangoló alprogram vezetője a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttesnél és a pécsi Oberon társulatnál mentor.

„A pandémia alatt is megpróbálom folyamatosan segíteni a munkájukat a háttérből, a szerződéskötéstől egészen az előadásról készített anyagok kommunikációjáig. A teljes alprogram vezetőjeként pedig gondoskodnom kell arról is, hogy mindegyik részt vevő csoport ugyanilyen gondoskodást és szakmai odafigyelést kapjon” – magyarázza Resetár Dániel.

A mentorok személye:

  • Bakos-Kiss Gábor (Jászai Mari-díjas színművész)
  • Kozma András (Hevesi Sándor-díjas dramaturg-műfordító)
  • Kulcsár Edit (dramaturg, kulturális menedzser)
  • Lukácsy György (szerkesztő, filmkritikus)
  • Resetár Dániel (színész, drámajáték-vezető, a martonvásári MASZK egyesület elnöke)

Bakos-Kiss Gábor a Miskolci Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 2005-től 2009-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt zenés színész szakon Huszti Péter és Kerényi Imre osztályában. 2009 és 2011 között szellemi szabadfoglalkozású, 2011-től a debreceni Csokonai Színház, 2014-től a Nemzeti Színház tagja. A színészet mellett rendez is. 2019 februárjától 2020 márciusáig a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője volt. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanára.

Kozma András 2002-től a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházban művészeti tanácsadó és dramaturg, 2006-tól a debreceni Csokonai Színház, 2013-tól pedig a Nemzeti Színház dramaturgja. 2015-ben Hevesi Sándor-díjat kapott, 2018-ban a legjobb dramaturgi munkáért (Három nővér) tüntették ki a POSZT-on. 2020-ban Magyar Ezüst Érdemkereszttel díjazták munkásságát.

Kulcsár Edit 1986-ban szerzett mérnök diplomát a temesvári Politechnikai Egyetem Építőmérnöki Karán, majd 1996-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének teatrológia szakán dramaturgként diplomázott. 2000-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem kulturális menedzseri felsőfokú képzését végezte el. A nyolcvanas években Temesváron a Thália egyetemi diákszínjátszó csoport tagja, majd a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színésze. 2003–2004 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben a határon túli magyar színházak referense volt. 2007-től a debreceni Csokonai Színház pályázati felelőse, majd 2008-tól 2013 júniusáig művészeti főtitkára. 2013 júliusától a Nemzeti Színház dramaturgja, 2017-től a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó főszervezője. 2019-ben megkapta a Hevesi Sándor-díjat.

Lukácsy György tíz évig a Heti Válasz filmkritikusaként és olvasószerkesztőjeként dolgozott. Rendszeresen vezet filmklubokat, szerkesztőként és forgatókönyv-íróként részt vesz dokumentumfilmek készítésében, írásai jelentek meg a Magyar Konyha gasztronómiai és a Szív jezsuita magazinban, valamint tanulmányai a Kommentár folyóiratban. A Duna Televízió, majd az M5 kulturális csatorna filmes szakértője. 2018 őszétől a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa. A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.

Resetár Dániel 2007-ben nyert felvételit a Hetényi Géza Humán Szakközépiskola Színész II osztályába, osztályvezető tanára Honti György volt. Színészi pályafutása már abban az évben elkezdődött, a Nemzeti Színházban segédszínészként kapott szerepet a Bocsárdi László által rendezett Lear Királyban. A következő években többek közt bemutatkozott a tatabányai Jászai Mari Színházban (2008), a székesfehérvári Vörösmarty Színházban (2011), a Marczibányi Téri Művelődési Központban (2013) és a József Attila Színházban (2013). 2018 óta a MASZK (MArtonvásári SZínjátszók Közössége) egyesület elnöke.

forrás: https://papageno.hu/featured/2021/01/mentorok-segitik-a-deryne-programba-bekerult-tarsulatokat/