Déryné ifjasszony című előadásuk a Déryné Program zászlóshajója

A Déryné Program társulata két saját produkciót mutatott be 2020-ban, melyek közül az egyik Herczeg Ferenc 1907-es Déryné ifjasszony című színművéből készült.

A Vidnyánszky Attila által rendezett előadás premierjét 2020. szeptember 18-án a százhalombattai Barátság Kulturális Központban tartották. A budapesti bemutatóra 2020. október 8-án a Nemzeti Színházban került sor.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója a darabválasztás kapcsán elmondta, hogy már a program megalakulásakor tudták, hogy a Déryné ifjasszony című művet az elsők között szeretnék bemutatni a program névadója előtt tisztelegve. A „zászlóshajónak” tervezett előadás előkészítésével pedig a társulatépítés folyamata is összekapcsolódott.

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol a vándorszínészek romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Az előadást a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

Herczeg Ferenc korának sikeres drámaírója volt, nevéhez olyan művek köthetők, mint az Ocskay brigadéros (1901), a Bizánc (1904) vagy a Kék róka (1917). Déryné ifjasszony (1907) című színművében Déryné Széppataki Róza alakjának állított emléket, aki a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője és egyben az első magyar opera-énekesnő volt. Emlékét egy 1982-ben megalapított díj is őrzi.

SZEREPOSZTÁS
Gróf Szepessy Teodor – JANKA BARNABÁS
A Grófné – SZEMERÉDI BERNADETT
Aladárka, kis fiuk – TURI CSONGOR/DÁNYI BENCE
Thuretzky – SZÉPLAKY GÉZA
Etelka, a felesége – FABÓK MARIANN
Gabi, gyámfiuk – HORVÁTH MÁRK
Déryné – TARPAI VIKTÓRIA
Szentpétery Zsigmond – DÁNIELFY GERGELY
Szentpétery Zsuzsika – VAS JUDIT GIGI
Kilényi – HAVASI PÉTER
Luby – TURI BÁLINT
Lubyné – LOSONCZI KATA
Gál – DÁNYI KRISZTIÁN
Nimling – IVASKOVICS VIKTOR
A fuvaros – HABODÁSZ ISTVÁN
Jankó, huszár – KÁRPÁTI BARNABÁS
Borcsa, szolgálóleány – GULYÁS GABRIELLA/BÁCSI BERNADETT
Rendezőasszisztens – KERNÁCS PÉTER
Jelmeztervező – KISS ZSUZSANNA
Díszlettervező – CSÍKI CSABA
RENDEZŐ – VIDNYÁNSZKY ATTILA

A Déryné Társulatot alkotó, az előadóművészet számos területén járatos, illusztris színészgárda tagjai azért csatlakoztak a Déryné Program ügyéhez, mert fontosnak tartják a „Színház mindenkinek!” mottó által kinyilvánított küldetést, hogy a hátrányosabb települések lakói számára is személyes élményként ismertethessék meg a színházi kultúrát.

„Amikor olyan helyen játszunk, ahol talán még sosem járt színház, minden előadás jóval több egy kulturális eseménynél” – értékelte a program munkáját Vidnyánszky Attila. „Az olyan üzemszerűen működő kulturális intézményekben, amilyen a Nemzeti Színház is, vannak sikerek, különleges és nagyszerű pillanatok, de az ünnep magasságába ritkán szárnyalunk. A Déryné Program minden előadása ünnep.”

forrás: https://papageno.hu/featured/2021/01/deryne-ifjasszony-cimu-eloadasuk-a-deryne-program-zaszloshajoja/