Indul a 2022/23-as évad – 9 premierrel, köztük 4 ősbemutatóval készülünk

Gyilkossági nyomozás, a múlt és a jelen hétköznapi hősei, avagy legendás lovagjai, boldogságkeresés, elsöprő erejű szerelmi történet – 9 premierrel, köztük 4 ősbemutatóval készülünk, két új produkciót mutat be a Déryné Társulat a következő évadban, míg a Barangoló alprogramnak köszönhetően 7 előadás van premierre tűzve 2022 végéig.

„Mindannyian látjuk a körülöttünk zajló eseményeket, az előttünk álló évad nem lesz könnyű, de minden eddiginél fontosabb, hogy a Déryné Program a kultúra egyik fontos bástyája maradjon. Büszke vagyok a 2021/22-es évad eredményeire, az együtt elért sikerekre, kívánom, hogy ugyanolyan szeretettel, alázattal és elhivatottsággal haladjunk tovább a missziónk által kijelölt úton, ahogyan az eltelt két esztendőben. Október elején kezdődik a Szemet szemért című előadás próbafolyamata, én már izgatottan várom a közös munkát!” – hangzott el Kis Domonkos Márktól, a Déryné Program igazgatójától az évadnyitó társulati ülésen.

Két új bemutatóval készül a DÉRYNÉ TÁRSULAT a 2022/2023-as évadra. Október 5-én kezdődik a Jánosi Ferenc: SZEMET SZEMÉRTpróbafolyamata, amelyet a Déryné Program igazgatója, a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk rendez. A bemutató december 9-én lesz, a Déryné Társulathoz vendégként csatlakozik Kaszás Mihály színművész.

Pál elismert fővárosi nyomozóként visszatér szülőfalujába, ahol brutális gyilkosság történt. Arrogáns viselkedésével azonnal kivívja a helyiek ellenszenvét, különösen Róbertét, aki helyi rendőrfőnökként vetélytársat lát a visszaérkező férfiban. Szülei halálhíre és öccse ellenséges magatartása kijózanítóan hat a férfira, ám céltudatos nyomozóként beleveti magát a munkába. Nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a kis közösség életében és Pálnak rá kell ébrednie, hogy előítélete az itteni emberek iránt, korántsem biztos, hogy megalapozott volt. Ahogy közelebb kerül a szörnyű gyilkosság felderítéséhez, egyre nyilvánvalóbbá válik számára, hogy élete fordulóponthoz érkezik.

A darab érdekessége, hogy írója Jánosi Ferenc a Barangoló Drámaírói Műhely ösztöndíjasaként Lukácsy György mentorálásával dolgozik a dráma születésén.

„A magam részéről elképesztően izgalmas és motiváló a közös munka, mivel még sosem volt részem egy dráma megszületésében, ráadásul Feri konkrétan a Déryné Társulat művészeire írja a darabot. Műfaját tekintve krimi, ami meglehetősen érdekessé teszi az alkotófolyamatot.” – emelte ki a rendező, Kis Domonkos Márk.

A társulat következő bemutatójára május 12-én kerül sor. Hunyady Sándor: LOVAGIAS ÜGY című tragikomédiáját a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Jászai-díjas Bakos-Kiss Gábor rendezi, a próbafolyamat március 21-én indul.

1935-öt írunk, a gazdasági világválság után nagy dolog, ha valakinek tisztességes munkája és jó megélhetése van. Virág úr, ötvenes éveiben járó főkönyvelő, aki harminc éve dolgozik munkahelyén, munkatársai, főnöke és családja mindig számíthatnak rá. Egy irodán osztozik Gizikével, a főnök titkárnőjével és a főnök nyegle unokaöccsével Palival. Virág titkon rajong a fiatal titkárnőért, akit Pali is megpróbál meghódítani, s már kész is a szerelmi háromszög.

Elég egy apró szóváltás a két férfi között, és véletlenül elcsattan egy pofon… Virág úr teljesen megalázva hagyja el munkahelyét, hogy aztán otthonában se leljen megnyugvásra… Nem teheti meg, hogy hátat fordítson a cégnek, így már délután a megszokott íróasztal mellett találja magát, ahol cserfes és gyönyörű lánya kavarja fel az álló vizet váratlan megjelenésével.

Mi történik a lovaggal egy lovagiatlan korban? Hogyan lehet elsimítani ezt a kellemetlen ügyet? Beteljesülhet-e két fiatal szív között a szerelem? Hunyady Sándor legendás műve komikus helyzetekben bővelkedve ad választ a közönség számára a fenti kérdésekre.

A BARANGOLÓ alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak és színművészeknek kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre. 2022-ben hét új előadás van premierre tűzve, monodráma, bábjáték, tragikomédia, zenés színházi előadások, valamint utcaszínházi produkció kerül bemutatásra az alprogramnak köszönhetően.

Hodászi Ádám: PÁRKER PÉTER, A VAGY A LEGVIDÁMABB REDPILL KONTENT

Párker Péter kisujjában van az internet. Ahogy mindannyian, naponta sok órát tölt rajta, ott igazi szuperhős is lehet. Pontosan ismeri az összeesküvés elméleteket, át is látja azokat, de nagyon aggódik, mert úgy tapasztalja, hogy mások nem. Misszióba kezd hát, saját költségen Youtube csatornát indít és készül az első élő közönségtalálkozóra.

Október 1-én mutatja be a Tér12 Kulturális Egyesület a monodrámát. A történet egy olyan embert mutat be, aki egy szerelmi csalódás és az internet káros hatásai miatt elszakad a családjától, barátaitól, felépít egy külön világot és abba menekül, ahelyett, hogy szembenézzen az egyszerű-bonyolult ténnyel, hogy nem kellett a választottjának.

A Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent a valóság és az általunk teremtett valóság viszonyát vizsgálja. Egy internettel szennyezett világot próbál sok nevetéssel és közös játékkal érthetőbb, élhetőbb helyé tenni.

Kele Fodor Ákos: A KÓRÓHEGEDŰ – mesejáték felnőtteknek és gyerekeknek egy felvonásban

Néti, a kupec lánya és Anrus, a szegkovács fia a legszebb és legboldogabb szerelmespár a világon, menyegzőjüket követően boldog házasságban élnek, és noha nagyon szeretik egymást, elkerüli őket a gyermekáldás. Néti elkeseredésében a Hold-hegy lábához megy, hogy termékenységáldozatot mutasson be a Hold-királynak.

Kele Fodor Ákos ezernél is több néphiedelmi motívumot és néprajzi adatot gyűjtött össze a XIX-XX. századi Kárpát-medencei cigányság dal- és balladakincséből, babonáiból, meséiből. Az ezekből feltáruló hiedelemvilág egy izgalmas hibrid kultúra lenyomata. A zenés bábjáték premierje október 15-én lesz az Ékszer Balett előadásában.

Háy János: HÁZASSÁGON INNEN ÉS TÚL – tragikomédia

Mások ítélkezése miért jelent többet, mint az, hogy rátalálhatunk a számunkra ideális életmódra? Olyan ebben a világban élni, mintha mind egymás besúgói lennénk, s nem magunkért tartunk fenn családokat hanem, hogy a szomszéd irigykedjen ránk, „nekik összejött”. Tulajdonképpen van-e olyan kapcsolat, amelyikben a pár tagjai maguk is boldogok és nem csak a karácsonyi képeslapon mosolyognak? Voltunk-e valaha őszinték? Legalább magunkkal…?

Egy olyan tragikomédia Háy élettársi kapcsolatokat boncoló kifürkészhetetlen és meglepő fordulatokkal teli színdarabja, a viszonyok egymásba gabalyodásával egyetemben, amellyel minden néző azonosulni tud. Ha csak a saját érdekeinkkel foglalkozunk, úgy saját boldogságunk tárgyát pusztítjuk el. A felszínes és hűtlen emberi kapcsolatok elburjánzása, és az ebbe a tendenciába való beletörődés miatt születhetett meg a dráma, amely minden korosztálynak aktuális. A premierre október 20-án kerül sor az Epika Társulat előadásában.

A RÓZSA TITKAI – színmű

A Rózsa titkai című előadás A kis herceg írójának és feleségének szerelmi történetét meséli el megismerkedésüktől egészen az író haláláig, sőt még azon is túl. Egyúttal felvillantja A kis herceg örökérvényű gondolatait oly módon, hogy rávilágít, azok az író magánéletének mely aspekutsaiból táplálkoztak. Tonio és Consuelo karmikus szerelmének fordulatokban gazdag történetét, és A kis herceg képzeletbeli világát párhuzamosan látjuk.

Az Astrum Színház előadása mesevilág és egy elsöprő erejű szerelmi dráma különös keveréke, ami fontos gondolatokat fogalmaz meg, de elősorban a nézők érzelmeire szeretne hatni, ugyanis “jól csak a szívével lát az ember…” Bemutató: 2022. november 18.

Petőfi Sándor: JÁNOS VITÉZ – utcaszínház

Fekete Dávid egy mono-báb utcaszínházi produkció keretében kelti életre János vitéz alakját. Egyszemélyes előadásában bunraku japán bábok, marionettek, maszkos, kesztyűs, valamint óriásbábok segítségével eleveníti fel a klasszikus történetet. 27 fejezeten keresztül követhetjük nyomon hogyan válik az árva szegénylegény tündérország királyává. Az előadás zenei világát egyetlenegy cselló hangjára Rozs Tamás festi az egyedi bábkollekció köré.

Az előadás nem csak Petőfi Sándor költői mivoltának állít emléket, hanem a történetben a vándorszínészi lét is bemutatásra kerül.

Kacsóh Pongrác:JÁNOS VITÉZ KERESZTMETSZET – zenés színház

Hol és hogyan található meg az emberi boldogság? Ennek az örökérvényű kérdésnek a megválaszolása, amely évezredek óta foglalkoztatja az embert, a mai társadalmunkra nézve különösen fontos, hisz a legmodernebb kor lassan elveszíti a valamihez való igazodás minden origóját, támpontját, így a felépülő társadalom a legfontosabb alappillérek nélkül újkori Bábel toronyként omlik össze.

A Coopera előadásában Kukorica Jancsi János vitézzé válásának kalandjait átszövi a boldogság keresésének útja, amelynek végén ott áll a kérdés: biztosan mindenkinek ugyanazt jelenti az „örök boldogság” országa? A produkció létrehozása egyben emléket állít a két szerző, Petőfi Sándor születésének 200., míg Kacsóh Pongrác 150. jubileumáról.

Horváth István – Puskás Dániel: SZENT LÁSZLÓ, A LEGENDÁK KIRÁLYA – zenés színház

Az előadással Szent László lovagkirályunk ármánykodással és csodákkal teli életébe nyerhetünk betekintést. Család, megbocsátás, hit, a csodák keresése a mindennapokban, a történet I. (Szent) László trónra kerülésének eseményeit dolgozza fel. A történelmi zenés játék középpontjában testvérével, I. Géza királlyal, és unokatestvérükkel, Salamonnal való kapcsolatuk, valamint viszályaik állnak.

Kell-e a gyermekeknek szüleik viszályait folytatni? Hol van az egyensúly a világi hatalom és a hit között? A produkció különlegessége zenei világa, amely egyedien ötvözi a kor zenéjét a mai modern megoldásokkal.

A pályakezdő drámaírókat és fiatal alkotókat, társulatokat felkaroló, egyedülálló mentori programokat biztosító Barangoló alprogram mellett az Országjárás és Vándorszínház alprogramok legfőbb célkitűzése nem változott; felejthetetlen színházi élményekkel ajándékozni meg a közönséget, örömet, szépséget és csodát vinni, értéket közvetíteni. További célunk 400 településre eljutni, köztük olyan községekbe, falvakba és városokba, ahol eddig még nem jártunk.

A 2021/22-es évadban összesen 742 előadás valósult meg, 367 településen, valamint közel 80 000 néző részvételével, az elért rendkívüli eredmények után a Déryné Program folytatja küldetését: Színház mindenkinek!