Ősbemutatóra készül a Déryné Társulat

Kis Domonkos Márk rendezésével ősbemutatóra készül a Déryné Társulat. Az október 11-én tartott olvasópróbával egy új próbafolyamat vette kezdetét, a produkció címe: Szemet szemért, írója Jánosi Ferenc. A kortárs dráma a Barangoló Drámaírói Műhelyben íródott, színreviteléhez csatlakozott a társulathoz Kaszás Mihály színművész, a dramaturg Lukácsy György, a zeneszerző Kerülő Gábor, míg a díszlet-, és jelmeztervező Túri Erzsébet. A bemutató időpontja 2022. december 9-re van kitűzve.

A történet a mai korban játszódik, egy Zala-megyei kis faluban, egy izgalmas krimiről van szó, a középpontan egy gyilkossági nyomozás áll.

 

A darab további érdekessége, hogy írója, Jánosi Ferenc a Barangoló Drámaírói Műhely ösztöndíjasaként dolgozott a dráma születésén, Ferenc külön a Déryné Társulat színművészeire formálva írta meg a történetet. A műhelymunka során mentora Lukácsy György volt, aki a dramaturg szerepét is elvállalta.

Pál elismert fővárosi nyomozóként visszatér szülőfalujába, ahol brutális gyilkosság történt. Arrogáns viselkedésével azonnal kivívja a helyiek ellenszenvét, különösen Róbertét, aki helyi rendőrfőnökként vetélytársat lát a visszaérkező férfiban. Szülei halálhíre és öccse ellenséges magatartása kijózanítóan hat a férfira, ám céltudatos nyomozóként beleveti magát a munkába. Nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a kis közösség életében és Pálnak rá kell ébrednie, hogy előítélete az itteni emberek iránt, korántsem volt megalapozott. Ahogy közelebb kerül a szörnyű gyilkosság felderítéséhez, egyre nyilvánvalóbbá válik számára, hogy élete fordulóponthoz érkezik.

SZEREPOSZTÁS

PÁL – IVASKOVICS VIKTOR

PISTI – KASZÁS MIHÁLY m.v.

NÓRA – TARPAI VIKTÓRIA

LENKE – LOSONCZI KATA

SÁNDOR – SZÉPLAKY GÉZA

RÓBERT – JANKA BARNABÁS

JÁNOS – HAVASI PÉTER

ZOLTÁN – HABODÁSZ ISTVÁN

TÍMEA – VAS JUDIT GIGI

MIHÁLY – KÁRPÁTI BARNABÁS

 

Díszlet – Jelmez: TÚRI ERZSÉBET

Jelmezkivitelező: KELEMEN KATA

Szcenikus: SZVATEK PÉTER

Dramaturg: LUKÁCSY GYÖRGY

Zeneszerző: KERÜLŐ GÁBOR

Produkciós asszisztens: SPISÁK ISTVÁN

Rendező: KIS DOMONKOS MÁRK