Újabb 16 előadással, 111 produkcióra bővült az ORSZÁGJÁRÁS alprogram repertoárja

Apor Vilmos, Bartók Béla, valamint Kodály Zoltán szelleme, a népzene, a humanizmus, a tisztaság, az önfeláldozás az egyik oldalon, a másik póluson a hatalom és bosszúvágy, a kegyetlenség – újabb 16 színházi előadás kapott helyet az Országjárás alprogramban. A jelenlegi előadásválasztási időszakban október 31-ig választhatnak a vidéki kulturális intézmények, művelődési házak a minden eddiginél gazdagabb, immáron 111 színvonalas produkciót felvonultató repertoárból.

A klasszikus prózától, a táncszínházi és zenés produkciókon át a meseoperáig terjed a műfaji kínálat. Az újonnan bekerült előadások között szerepel a Győri Nemzeti Színház: Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című drámája, amely a színház, a film és a kortárs zene egyedülálló ötvözete Dér András szakrális szövegével és Selmeczi György komponálta zenével. A tragikusan lélekemelő történet a szeretet mindenek fölöttiségére kívánja ráébreszteni a nézőt.

A Gyulai Várszínház a De mi lett a nővel? című Csehov darabbal, míg a Beregszászi Megyei Magyar Drámai SzínházPetőfi klasszikusával, A helység kalapácsa című előadásával gazdagítja a repertoárt. A Kaláka együttes Kányádi Sándor verseit zenésítette meg, Vannak vidékek címmel, míg A Boldog herceg című meseopera Oscar Wilde nagysikerű, mára klasszikussá vált novelláját dolgozza fel.

A Múzsák Társulat:Kincskereső kisködmön című előadása az egész családnak tartalmas szórakozást ígér.

A Nemzeti Emlékezet BizottságMagyar Hősök című előadása a XX. század nagy drámáinak közepébe kalauzol. A szereplők azonban nem valamelyik sorozatgyilkos, vagy fantasy hős szerepébe bújnak, hanem olyan hétköznapi emberek bőrébe, akik emberiességük, együttérzésük, hazaszeretetük vagy hitük szerint hőssé váltak akár a saját életük feláldozásával.

„Csupa halál a világ és csupa élet.” – Szép Ernő: Május című írása, a Soltis Lajos Színház produkciója, valamint Újhelyi Kinga: Anyaöl című előadása szintén a drámák sorát folytatja. Az Elem című darabban Mucsi Zoltán és Kerekes Éva szereplésével egy idős házaspár hétköznapjaiba nyerünk bepillantást.

A táncszínház szerelmesei is könnyen találnak a kedvükre valót, hiszen a listában ott találjuk a Győri Balett: Romance – Kodály Zoltán műveire című előadást, valamint a Feledi Project: ESSZENCIA című produkcióját. A Seregi- és Harangozó-díjas, Érdemes Művész Velekei László a nagysikerű KODÁLY című darabot újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.

Hasonlóan a Győri Baletthez, a Feledi Project produkciója tisztelgés a 20. század egy másik meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt. A Bartók 15 parasztdal zenéjének készített adaptációjára megálmodott koreográfia az érzetek és érzelmek kivételes találkozását mutatja be, a belső lelki szépség védelmére és megbecsülésére fókuszál.

A 16 ÚJ PRODUKCIÓ LISTÁJA:

Bartha Management Kft. – A Boldog herceg

Beregszászi Megyei Magyar Drámai Színház – A helység kalapácsa

Fabók Mancsi Bábszínháza – Mennyei szép rózsa

Feledi Project – ESSZENCIA

Győri Balett – Romance – Kodály Zoltán műveire

Győri Nemzeti Színház – Mindenkinek mindene – Apor Vilmos

Gyulai Várszínház – De mi lett a nővel?

Kaláka együttes – Vannak vidékek (Kányádi Sándor est)

Karaván Színház – Prah

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – Tigris és hiéna

Móricz Zsigmond Színház – Alszanak a halak?

Múzsák Társulat – Kincskereső kisködmön

Nemzeti Emlékezet Bizottsága – Magyar hősök

Ördögkatlan Produkció – Elem

Soltis Lajos Színház – Május

Újhelyi Kinga – Anyaöl

Az aktuális előadásválasztási időszak már elstartolt, egészen október 31-ig tart. A befogadóhelyek 2023 első harmadévére tudnak színházi előadást választani az immáron 111 produkciót tartalmazó repertoárból.

Ebben az évben, szeptember 30-ig 411 előadás valósult meg, 234 településen, 55 578 nézőt részesítve értékes színházi élményben az Országjárás alprogramnak köszönhetően. A Déryné Program továbbra is elkötelezett, hogy magas színvonalú kulturális programokat juttasson el szerte az országban, különös tekintettel a kőszínházi struktúrán kívül eső területekre, kistelepülésekre, falvakba, községekbe.

Színház mindenkinek!