„Jó közönség ott van, ahol közösség van!”

2022-ben az Országjárás alprogramban több, mint 600 előadás valósulhatott meg, amit közel 80 000 kíváncsi néző tekinthetett meg. Pindroch Csaba többek között Kosdra is ellátogatott, ahol nem mindennapi élmények várták. Kiderült, vidéken értik csak igazán, mi az a showbiznisz!

Egy hideg januári napon a Déryné Program Országjárás alprogramjának lelkes kis csapata felkerekedett, hogy megfejtsék, mi a titok Kosdon. A pest megyei településről ugyanis ódákat zengenek az alkotók, a helyi szervezők pedig egyre lelkesebben szervezik az előadásokat. A domboldalba épített művelődési házban bárkit szeretettel fogadnak, nem volt ez másként a mi esetünkben sem.

Megkérdeztünk szervezőket, nézőket és egy elhivatott alkotót, mit adott nekik a Déryné Program?

A SZERVEZŐK

– Hogy milyen kapukat nyitott meg a Déryné Program? Hát a művelődési ház kapuját! – mondta nagy mosollyal az arcán Kosd polgármestere, Kurdi Ferenc. A településen kicsit több, mint 2500-an laknak. A polgármester korábban elképzelni sem tudta, hogy községükben minőségi színházi előadás valósulhasson meg.

– Nem tagadom, frusztrációval indultunk neki a programnak, de csak mert tisztelet van bennünk a művészek munkája iránt. Hogy ide hozzánk egy igazi színházi előadás? Méltó a mi kis művházunk erre? Néha még most is felteszem magamban ezt a kérdést – emlékezett vissza a kezdetekre Ferenc, akit sorra értek pozitív csalódások.

– A legnagyobb meglepetés mégis az volt, hogy itt nem tíz húsz ember volt kíváncsi az előadásokra, hanem szinte tömeg gyűlt össze ezeken az estéken – mesélte lelkesen a polgármester, aki hozzátette, mindez nem jöhetett volna létre az önkéntescsoport és Zombori Zsuzsanna buzgó irányítása nélkül.

 

Zsuzsa nem csak a szervező csapatot fogja össze, hanem gondoskodik arról is, hogy a nézők maradéktalanul megéljék a színházi élményt.

– Nálunk minden előadáson van igazi színházi perec és minden egyéb finomság. Ezzel várjuk nem csak a nézőinket, hanem az alkotókat is. Szeretnénk, ha ezek az esték valódi ünnepnapok lennének az itt élőknek – mondta Zsuzsa és sokakban merül fel a kérdés, vajon mi a titka?

– Nincs titkom! Szívvel lélekkel csinálom, és a kollégáim támogatnak benne, az első perctől kezdve. Én a tenni akarásomat adtam a Déryné Programhoz.

Zsuzsa a helyiek szerint a település lelke, aki szót ért időssel és fiatallal egyaránt. Nem csoda hát, ha Kosdon eddig több mint 800 néző élvezhette a Déryné Program előadásait. Az elhivatott szervezők mellé azonban kíváncsi és értő közönség is kell, Kosdon pedig százával találni olyat, aki egyből felcsapja a naptárát, ha előadás híre érkezik a faluba.

A NÉZŐK

Kosdon a Déryné Programnak köszönhetően a művelődési házban korosztályok találkoznak egymással. Fiatal és idős, nagymama és unoka együtt tapsol a nézőtéren. A helyi közösség olyannyira összetartó, hogy egy – egy előadás után közösen vitatják meg az átélt élményeket a nézőtéren, egy pohár finom ital és egy perec társaságában.

– A legfantasztikusabb az egészben, hogy nem kell elmenni! Csak lesétálok a művelődési házba és olyan, mintha Budapest egyik ismert színházában lennék! Hazafelé menet pedig jó a szomszédokkal kibeszélni az előadást – mesélte lelkesen az egyik néző, mire többen egyetértően bólogattak. A helyiek úgy vélik az, hogy elérhető áron minőségi kultúrát kaphatnak a lakhelyükön, felér egy lélekgyógyászattal. Márpedig ezekben a bizonytalan időkben nagy szükség van arra, hogy az emberek kiszakadhassanak a mindennapjaikból és néhány órára felhőtlenül szórakozhassanak.

– Nekünk nem csak színházat, hanem boldogságot is hozott a Déryné Program. Amikor ülök a nézőtéren és ott a pódiumon megtörténik a csoda, eszembe nem jut, hogy csak az itthoni művelődési házban vagyok. Az pedig hab a tortán, hogy a jegyár elhanyagolható az élményhez képest – mondta egy másik néző, aki azt is kifejtette, eddig ők utaztak a színészekhez, mint Istenekhez, most azonban a művészek vándorolnak a közönséghez.

AZ ALKOTÓ

És milyen lelkesen vándorolnak! Pindroch Csaba Segítség, megnősültem! című önálló estje az egyik legnépszerűbb előadás az Országjárás alprogram repertoárjában. Csaba már több mint 50 településre vitte el a minőségi színházat, de egyik legkedvesebb emléke a kosdi vendégszerepléséhez köthető. Farsangi időszak lévén nem mindennapi élményben lehetett része!

–A művelődési ház híján van hang és fénytechnikának, de ezt nem akadályként, hanem kihívásként fogtuk fel. A megérkezésem utáni percekben így hát feltűrtem az ingujjamat és a helyi szervezőkkel előre pakoltuk a székeket, hogy a nézőknek teljeskörű élményben lehessen része – emlékezik vissza a színész, akit sorra értek emlékezetes pillanatok a kis településen.

– Kezdés előtt kint telefonáltam, mikor egy sárga bagoly jelmezbe öltözött nő kiszólt az ajtón, hogy „Művész úr, kezdhetünk?” Csak pislogtam, majd elmeséltem a telefon másik oldalán álló barátomnak az élményt, mire csak annyit reagált, „Hát igen, ilyet még Pesten sem látsz, de még Amerikában sem tudják, milyen is az igazi showbiznisz”!

Csaba fontosnak tartja a program misszióját és vallja, ahol üres tér van, ott lehet színházat csinálni.

– Teljesen mindegy, hogy a Vígszínház színpadán állsz, vagy Legyesbényén vagy a kosdi művház színpadán. Egy szikla tövében is megvalósítható az élmény, ha van hozzá közönség. A jó közönség pedig ott van, ahol közösség is van! És Kosdon márpedig van! – lelkendezett Csaba, aki úgy érzi, a Déryné Program hiánypótló szerepet tölt be a magyar kultúrában.

– Amikor egy kis faluban látod, hogy előadás előtt pár perccel az idős földműves még a kapán támaszkodik, majd kis idővel később csillogó szemmel ül a nézőtéren… hát ezért éri meg csinálni! És még valami: még egy pesti színházban természetesnek vesszük a tapsot, vidéken ki kell érdemelni. Kőkeményen meg kell küzdenünk a nézők szeretetéért.

Az Országjárás alprogram Kosdon elérte célját, de talán többet is adott ennél. A szervezőknek reményt, a művészeknek lehetőséget, a nézőknek pedig életre szóló emlékeket.