KultUp – „Belenősz a kultúrába!” – célkeresztben a középiskolások

Sokéves előkészítést követően 2023 februárjában a Déryné Program elindította a KultUp “Belenősz a kultúrába!” elnevezésű, középiskolásoknak szóló programot. Missziója a színházi élmény mind a 19 vármegyébe való eljuttatása, célzottan a 14-18 éves korosztály számára. Művészeti élményt, közösségteremtő, készségfejlesztő foglalkozásokat fejlesztenek, szerveznek, visznek elsőként 50 középiskolába. Az első félévben 50alkotóval és szervezettel együttműködve, 50 témanap alatt közel 1 800 programelem megvalósításával, több mint 15 000 diák elérése a cél. A KultUp első félévének zárásaként a programsorozat egy nyári eseményben éri el csúcspontját, 450 diákot vár a Déryné Fesztivál helyszíneként a KultCamp.

A program missziója, hogy színházi és művészeti élményekhez juttassa az ország bármely területén a középiskolásokat, ezáltal aktívan részt vegyen az értékalapú fejlesztésben és a közösségteremtésben. Egy mai középiskolásnak folyamatos impulzusokra van szüksége, olyan nyelven célszerű megszólítani őket, amit könnyen a magukévá tudnak tenni, ez új művészetpedagógia eszközöket igényel.

A KultUp célkitűzése, hogy az élmény- és drámapedagógia nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a diákokat a minőségi tartalomfogyasztás felé terelje, továbbá hozzájáruljon az erős értékrend, a tartós érdeklődési körök és a motivált jövőkép kialakulásához. A program megálmodója Kis Domonkos Márk a Déryné program igazgatója, vezetője Héjja Gábor, aki a program megvalósulásáért, hatékonyságáért és működőképes rendszeréért felel.

A program minden eleme a társadalmi szerepvállalás szempontjából fontos irodalmi karakterekkel, történetekkel foglalkozik. Célja elsősorban az élményszerzés, másodsorban az ezzel kapcsolatos pozitív képzettársítás a színházzal, művészettel és a bemutatott karakterekkel, alkotásokkal kapcsolatban. Az innováció abban rejlik, hogy minden meglátogatott intézmény egyedi oktatási struktúrát kap.

A komplex készségfejlesztő foglalkozások a KultUp műhelyében kerülnek fejlesztésre, a Déryné Társulat civil szervezetek, partner intézmények és a civil szervezetek közreműködésével. A partnerek között szerepel a Győri Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a Nemzeti Emlékezet Bizottság, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Rákóczi Szövetség, az Epika Társulat, valamint a Ludwig Trupp. Az országos lefedettségű, kifejezetten 14-18 éves korosztályt célzó program központi eleme az élménypedagógia, a kultúraterjesztés, a pályaválasztási szemléletformálás, a közösségteremtés és a tehetséggondozás.

PROGRAMOK, FOGLALKOZÁSOK

A sokrétű választék minden eleme kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Alaptantervre és az iskolai színtér sajátosságaira. A színházi és művészetoktatási programokon többek között speciális, iskolai helyszínre létrehozott színházi produkciókon, rendhagyó művészet- és élménypedagógia órákon, valamint iskolai terekre életre hívott művészeti foglalkozásokon vehetnek részt a diákok. A témanap összeállításakor többek között az alábbi programelemek közül lehet választani:

TANTERMI SZÍNHÁZ

A KultUp stábja a Nemzeti Alaptanterv alapján választja ki feldolgozásra a műveket, így hozva közelebb a diákokhoz a kötelező, illetve ajánlott olvasmányokat, szerzői életműveket, valamint az alaptantervben szereplő Hit- és erkölcstan óra keretein belül érintett témaköröket. Az előadásokhoz elő- vagy utófoglalkozás is társul, mely a téma feldolgozásában, a beszélgetés elindításában segíti a közösséget.

VITASZÍNHÁZ

A színházi jelenetek által felvetett fontos társadalmi kérdéseket a résztvevők a moderátorok által vezetett vita keretében tárgyalják meg egymással, a meghívott szakértőkkel és a témában érintett személyekkel. A vitaszínház keretein belül a diák kommunikációs- és érvelési képességei, véleményalkotási mechanizmusa fejlődik, miközben mélyebb ismereteket szerez egy adott téma kapcsán.

SZÜNETSZÍNHÁZ

A műfaj önmagában is újdonságnak számít, egy innovatív kezdeményezés. A témanap keretein belül a szünetekben lehetőség van különlegesebb formációkban is gondolkodni. Az egy helyszínen játszódó produkciók lehetőséget adnak „rövidített előadások” bemutatására, de arra is, hogy az epizódokat egymás után (a szünetekben) játszva egy teljes értékű előadás születhessen.

SZABAD SZINKRON

Magyar filmklasszikusok újraszinkronizálása, erősítve a magyar film, a magyar nyelv és a szinkronszakma szerepét, valamint a szinkron lehetőségeit, betekintést engedve a műhelytitkokba is, továbbá fejlesztve a beszédtechnikát és a ritmusérzéket.

KÖZÖSSÉG- ÉS CSAPATÉPÍTŐ TÁRSASJÁTÉK

A foglalkozáson a diákok olyan hazai fejlesztésű̋ társasjátékokkal ismerkedhetnek meg, amelyek a kommunikációs, kooperációs készségeiket fejlesztik, valamint kritikus gondolkodásra nevelnek. A tematika megalkotásánál kiemelt figyelmet fordítanak a magyar klasszikus irodalmi helyzetekre, jellemekre.

RENDHAGYÓ IRODALOM ÉS DRÁMAÓRA, INTERAKTÍV FOGLALKOZÁS

17 különböző tematikájú rendhagyó óra került kialakításra, valamint egy jelentős oktatói bázis épült fel. Az órák fejlesztésénél elsődleges szempont volt a közösségi értékek és értékrend élményszerű átadása. A tantermi előadásokhoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozás is tartozik, amelyek során interaktív módon, közösen keresik meg a darab fókuszpontjait.

ÁTFOGÓ KUTATÁS

A célcsoport és a pedagógusok visszajelzései alapján folyamatosan alakítják a programot. Az országban egyedülálló módon a résztvevő iskolákban átfogó bemeneti és kimeneti méréseket végeznek, valamint hatásossági tesztet, amely az elégedettség mellet kultúra-, és médiafogyasztási szokásokra is rákérdez. Hosszútávon a színházhoz való viszonyulásukról is bővebb képet ad. A kutatás lehetőséget ad arra, hogy egy országosan reprezentatív mintán ne csak a program és programelemek sikerességét mérjék, hanem a közösségépítésre gyakorolt hatásokat is.

ÖSSZMŰVÉSZETI VERSENY ÉS TEHETSÉGGONDOZÁS

Lebonyolításra kerül egy országos tehetségkutató. Az összművészeti verseny 5 kategóriában zajlik: zenekari, ének, mozgás, próza, valamint dráma. A nevezés online történik, kategóriánként a legjobb tíz produkció kerül kiválasztásra, amelyek meghívást kapnak a „KultCamp” döntőjére, ezen felül egy online szavazáson a nézők kiválaszthatják a ’közönségkedvencet’.

KULTCAMP

A Rákóczi Szövetséggel együttműködésben 450 diák részvételével szerveznek tábort a középiskolásoknak a Déryné Fesztivál ideje alatt, július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Táborban. A diákok többek között csapatépítő jellegű és készségfejlesztő játékokon, kvíz-esten, vezetett túrákon és sportversenyeken vehetnek részt. A tábori élményeken túl a fesztivál életérzést is megtapasztalhatják a fesztivál színházi előadásain és koncertjein való részvétellel.