Déryné ifjasszony – Tévépremier március 13-án a Dunán

Romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok – és nem kevés humor. A kőszínház előtti világ legnagyobb magyar színésznőjének, Déryné Széppataki Rózának állít emléket a Déryné ifjasszony tévéjáték, amelyet március 13-án mutat be a Duna Televízió.

Herczeg Ferenc művének színpadi és mozgóképes változatát is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyányszky Attila rendezte, producere a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk. Vidnyánszky Attila, a darab és a film rendezője elmondta, hogy nem a már meglévő előadást rögzítették, hanem azt filmes eszközökkel újjá formálták, átalakították. Ennek eredménye egy különleges hangulatokkal és eszköztárral működő film, ami hol kikacsint a nézőkre, egészen közeli bepillantást engedve a színházi kulisszák mögé és a színész-létbe, hol pedig teljes egészében a klasszikus kosztümös filmek világába invitálja a nézőt.

A kalandok, tréfák, felfokozott érzelmek egész sorát felvonultató történet tévéjáték változatát 2021 áprilisában kezdték el olyan különleges helyszíneken rögzíteni, mint a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada, vagy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. A közel száz fős stáb káprázatos látvány- és fantáziavilágot teremtett, melynek hatását tovább fokozza a kiváló színészi játék, melyet a Déryné Társulat színészeinek hangszeres játéka tesz még virtuózabbá.

A tévéjátékban a színpadi adaptációhoz hasonlóan a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória alakítja a címszerepet, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella.

A színházi előadáshoz hasonlóan a tévéjáték impozáns díszleteit is Csiki Csaba tervezte, a fantasztikus jelmezeket Kiss Zsuzsanna álmodta meg. A produkció vezető operatőre Tóth Zsolt, fővilágosítója Szucsik József, vezető hangmérnöke Pongrácz Péter Huba volt.

A filmváltozat elkészítésének egyik kiemelt célja, hogy a Déryné Társulat zászlóshajója ebben a formában olyan helyekre is eljuthasson, ahová az előadásnak a helyszín adottságai miatt nincs lehetősége. Ennek jegyében a települések a Vándorszínház alprogram keretén belül jelentkezhetnek a film vetítésére, melyhez a technikai eszközöket a Déryné Program biztosítja, valamint minden vetítést követően közönségtalálkozóra is sor kerül, ahol a nézőknek alkalmuk nyílik élőben is találkozni a szereplőkkel.

A tévéjátékot 2022-ben 13 településre sikerült elvinni, 1 740 fő látta. A hazai vetítések mellett egy turné keretein belül a Vajdaságban is bemutatkozott, valamint január 20-án a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményen, teltház mellett Beregszászon is vetítésre került.

Március 13-án a tévénézők előtt is bemutatkozik, tévépremier 23:15-től a Dunán!