LOVAGIAS ÜGY – új bemutatóra készül a Déryné Társulat

Új bemutatóra készül a Déryné Társulat, Hunyady Sándor: Lovagias ügy című darabját állítják színpadra Bakos-Kiss Gábor rendezésében. A díszletet Csiky Csaba, míg a jelmezeket Kis Zsuzsanna álmodta meg. Az előadás premierje május 12-én lesz a Déryné Központban.

1935-öt írunk, a gazdasági világválság után nagy dolog, ha valakinek tisztességes munkája és jó megélhetése van. Virág úr, ötvenes éveiben járó főkönyvelő, aki harminc éve dolgozik munkahelyén, munkatársai, főnöke és családja mindig számíthatnak rá. Egy irodán osztozik Gizikével, a főnök titkárnőjével és a főnök nyegle unokaöccsével Palival. Virág titkon rajong a fiatal titkárnőért, akit Pali is megpróbál meghódítani, s már kész is a szerelmi háromszög.

Elég egy apró szóváltás a két férfi között, és véletlenül elcsattan egy pofon… Virág úr teljesen megalázva hagyja el munkahelyét, hogy aztán otthonában se leljen megnyugvásra… Nem teheti meg, hogy hátat fordítson a cégnek, így már délután a megszokott íróasztal mellett találja magát, ahol cserfes és gyönyörű lánya kavarja fel az álló vizet váratlan megjelenésével.

Mi történik a lovaggal egy lovagiatlan korban? Hogyan lehet elsimítani ezt a kellemetlen ügyet? Beteljesülhet-e két fiatal szív között a szerelem? Hunyady Sándor legendás műve komikus helyzetekben bővelkedve ad választ a közönség számára a fenti kérdésekre.

„Nagyon szeretem azt a kort, amiben Hunyady Sándor is alkotott. A szerelem mozgat persze itt is mindent, és a szűnni nem akaró zsigeri titkolt vágy, ami ott burjánzik bennünk, ha akarjuk, ha nem, illetve az a nagyon fontos tény, hogy ebben a korban még igazán van tétje és etikettje a dolgoknak, adott esetben egy pofonnak. Manapság felszínesebb a világunk, könnyedén, tét nélkül átsiklunk az életen. Én hiszem, hogy akár attól is lehet nagyon izgalmas egy színházi előadás, hogy semmi mást nem csinál, csak megpróbálja a szerzői szándékot felfejtve ezt a régi világot újra teremteni.” – emelte ki a rendező, Bakos-Kiss Gábor.

SZEREPOSZTÁS

VIRÁG: Dányi Krisztián
VIRÁGNÉ: Losonczi Kata
BABA: Vas Judit Gigi
NAGYMAMA: Szemerédi Bernadett
GIZIKE: Gulyás Gabriella
SALGÓ: Turi Bálint
PALI: Horváth Márk
SZOLGA, KERESKEDŐSEGÉD, FEKETE: Kárpáti Barnabás

Díszlet: Csiky Csaba
Jelmez: Kis Zsuzsanna
Szcenikus: Szvatek Péter
Dramaturg: Bereczki Ágota
Produkciós asszisztens: Varga Dani
RENDEZŐ: BAKOS-KISS GÁBOR