Színházi Világnap – Samiha Ayoub üzenete

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetét a Déryné Társulat színművésze, Szemerédi Bernadett tolmácsolásában hallhatjuk.

„…Nekünk, drámaíróknak, akik a felvilágosodás fáklyáját hordozzuk, az első színész első színpadra lépése óta az a küldetésünk, hogy elsőként nézzünk szembe mindennel, ami csúf, véres és embertelen. Hogy szembesítsük mindennel ami szép, tiszta és emberi. Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében.”

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő Kairó egyik elővárosában, Shubrában született. 1953-ban a Higher Institute of Dramatic Arts-on diplomázott, ahol Zaki Tulaimat drámaíró is a tanára volt. Művészi pályafutása során megközelítőleg százhetven színházi előadásban játszott. Bár karrierjében a színház dominált, több filmben és televíziós műsorban is szerepelt. Jónéhány elnöki kitüntetésben is részesült, többek között Gamal Abdel Nasszer, Anwar asz-Szádát egyiptomi köztársasági elnökök, a szíriai Hafez al-Asszad és a francia Giscard d’ Estaing is díjazta művészi eredményeit.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) kezdeményezésére 1962 óta tartják meg március 27-én. Célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.