674 színházi előadás, 90 000 néző, 15 000 középiskolás – kimagasló eredményekkel és díjátadóval zárta az évadot a Déryné Program

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Déryné Program. A 2022/23-as évadban kimagasló eredmények születtek, a 4 alprogramnak köszönhetően összesen 674 színházi előadás valósult meg, közel 90 000 néző részvételével. A Színház mindenkinek misszió mentén a Déryné Program februárban indította útjára a középiskolásokat célzó színházi nevelési témanap sorozatát, a KultUp alprogramot, amellyel a pilot fél év alatt 43 középiskolába sikerült eljutni, valamint közel 15 000 középiskolást megszólítani. Az évadzárón díjátadásra is sor került, első alkalommal adták át a Széppataki-, és a Színház mindenkinek díjat az évadban tanúsított kiemelkedő teljesítmények elismeréseként.

SZÍNHÁZ MINDENKINEK

Az országjárás alprogramnak köszönhetően összesen 487 színházi előadás valósult meg az évadban közel 60 000 néző részvételével. A pályakezdő művészeket támogató Barangoló alprogram előadásait több mint 7 000 néző látta, hasonlóan a Vándorszínház alprogramhoz, amelynek keretében 59 előadás valósult meg, 7 176 néző részvételével. A Déryné Társulat produkcióit összesen 22 403 néző látta, köztük a János vitézt, amely márciusban átlépte a jubileumi 100-ik előadást.

A társulat két új bemutatót tartott a 2022/23-as évadban. A Déryné Program által életre hívott Barangoló Drámaírói Műhely ösztöndíjasa, János Ferenc által írt misztikus krimit, a Szemet szemért című drámát Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója állította színpadra Ivaskovics Viktor főszereplésével. Emellett Hunyady Sándor klasszikusa került bemutatásra, a Lovagias ügy című produkciót a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor rendezte, Virág úr szerepében Dányi Krisztiánt láthatja a közönség.

A színházi előadások premierjén túl szeptemberben az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont a Déryné ifjasszony című tévéjáték bemutatójának. Herczeg Ferenc művének színpadi és mozgóképes változatát is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk volt. A filmpremiert követően a tévéjáték országjáró turnéra indult, valamint határon túl Kárpátalján és a Vajdaságban került vetítésre, márciusban és áprilisban a Duna TV is műsorára tűzte.

A 2023/24-es évadban a társulathoz új tagként csatlakozik Kaszás Mihály és Pásztor Márk. Az évadban három igazi magyar klasszikus kerül bemutatásra. Heltai Jenő Tündérlaki lányok című darabja, Móricz Zsigmond halhatatlan klasszikusa, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, valamint Szép Ernő Patikája. Mindhárom színmű már a bemutatása pillanatában tomboló siker volt a magyar színházi életben.

A Nem élhetek muzsikaszó nélkül egy mindenkit magával ragadó szerelmi történet, amely a fiatal, vidám, nagyhangú földbirtokos és a három visszavonultan élő nagynéni által felnevelt feleségének viharos, félreértésektől hemzsegő szerelmi története, melyben kulcsszerepet játszik az igazi magyar virtus. A Déryné Társulat előadását a Déryé Program igazgatója, Kis Domonkos Márk rendezi, a főszerepet Kaszás Mihály és Vas Judit Gigi alakítja, a bemutató időpontja december 8.

A Patika is egy igazi klasszikus, amely hűen ábrázolja a XX. század elejének vidéki életét, melybe mit sem sejtve csöppen bele a fiatal patikussegéd, Kálmán, aki egyetemi évei alatt Budapesten egy merőben más életről álmodott, de első estéjén szomorúan tapasztalja, hogy keményre vasalt gallérjaival nem lesz mit tennie a kártyázásba fulladó vidéki estéjen, ahol a Patikusné az egyetlen virágszál… A darabot Mészáros Tibor a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója állítja színpadra, a Patikust Kaszás Mihály, a Patikusnét a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória, a patikussegédet pedig Pásztor Márk alakítja. A premier 2024. február 23-án lesz a Déryné Központban.

A Tündérlaki lányok című drámát Bakoss-Kiss Gábor rendezi, a történet középpontjában az önzetlen testvéri szeretet és az igaz szerelem keresése áll. A Tündérlaki lánytestvérek a világvárossá váló Budapesten próbálják megtalálni boldogulásukat édesapjuk elvesztését követően, s e nehéz helyzet buktatóit mutatja be számunkra Heltai darabja. A premier tervezett dátuma 2024. május 31. özvegy Bergné szerepében Losonczi Kata lesz látható.

BELENŐSSZ A KULTÚRÁBA

Február 14-én indult útjára a KultUp elnevezésű alprogram, amely az első pilot félévben 43 iskolába jutott el, közel 15 000 diák aktív elérésével. A 10 éves előkészítő munkát követően a Déryné Program által életre hívott program célja az ország bármely településén élő középiskolás korosztály színházi és művészeti élményhez juttatása, hogy ennek köszönhetően aktívan részt vegyenek az értékalapú fejlesztésben és a közösségteremtésben.

Az innovatív és egyedi kezdeményezés, amely során a KultUp pedagógusai, művészei – köztük a Déryné Társulat, valamint a Győri Nemzeti Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színművészei, Várnagy Andrea zongoraművész, a Rippel Fivérek, Fekete János Jammal, Bánki Beni – megszállják az adott iskolát és az intézmény infrastruktúrájához és órarendjéhez igazítva megtartják a művészeti foglalkozásokat, a tematikus napok rendkívül népszerűek mind a diákok, mind a tanárok körében, ezt a párhuzamosan futó kutatás is igazolta.

A színházi roadshow kiteljesedése a KultCamp közösségépítő minifesztivál, amely július 20. és 22. között kerül megrendezésre Sátoraljaújhelyen a Déryné Fesztivál keretein belül. Az esemény ötvözi a táborok, a művészeti versenyek és a fesztiválok élményeit. A Rákóczi Szövetséggel karöltve csaknem 450 középiskolást látnak vendégül a táborban határon innen és túlról.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy erre a festői helyre szervezhetjük meg a tábort, amelyért külön köszönet Csáky Csongor elnök úrnak és munkatársainak, akik a szervezés egész időszakában hihetetlen profizmussal álltak a munkához.” – emelte ki Kis Domonkos Márk igazgató, a KultCamp ötletgazdája.

DÉRYNÉ FESZTIVÁL

Július 19-én veszi kezdetét a Déryné Fesztivál, amely 11 helyszínen, 5 napon át, több mint 70 ingyenes programot vonultat fel. A Déryné Társulat klasszikus és felolvasó színházi előadásai mellett, néptáncelőadás, rockopera, bábszínházi előadás, koncertek, valamint családi programok várják a kultúra szerelmeseit Sátoraljaújhelyen és környékén.

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal két díj is átadásra került az évadzáró társulat ülésen. A Széppataki díjat a Déryné Társulat színművészének, Szemerédi Bernadettnek ítélték oda, a Színház mindenkinek díjat pedig a Déryné Társulat művészeti titkára, Póth Irén vehette át az egész évadban nyújtott áldozatos munkájának elismeréseként.