Több mint 5 000 látogatót vonzott a Déryné Fesztivál

Öt nap kulturális kaland elragadó helyszíneken, szívet-lelket gyönyörködtető színházi előadásokkal, koncertekkel és gyermekprogramokkal – július 19. és 23. között került megrendezésre a harmadik Déryné Fesztivál. A Déryné Program által életre hívott rendezvény minden eddiginél több érdeklődőt vonzott, az öt nap alatt több mint ötezren látogattak el a Zemplén fővárosába. A fesztivál keretein belül debütált a KultCamp 350 középiskolás részvételével, a ’Tárbor Ásza’ címet Ambrus Kincső vívta ki.    

Teltházas színházi előadások, pergő ütemek, önfeledt tánc és gyermeki kacaj kísérte a július 19. és 23. között megrendezett Déryné Fesztivált. Sátoraljaújhely festői helyszínein és a Zemplénben megbúvó kis falvakban pezsgő fesztiválforgatag fogadta a látogatókat. Öt napon át, tizenegy helyszínen, több mint hetven ingyenes program várta a kultúra szerelmeseit. A színházi produkciókat, koncerteket és családi programokat felvonultató eseményen több mint 5 000 fesztiválozó fordult meg. Fellépett többek között a Csík Zenekar, a Budapest Jazz Orchestra, a Bohemian Betyars, az Aurevoir, a Dánielfy, valamint a Balkán Fanatik.

A színházi előadásokat mind az öt nap pótszékes teltház és vastaps üdvözölte a Völgyszínházban, valamint a Kossuth Lajos Művelődési Központban. A Déryné Társulat két produkciója volt látható, Jánosi Ferenc: Szemet szemért című darabját, valamint Hunyady Sándor klasszikusát, a Lovagias ügy című előadást tekinthették meg a nézők, emellett a Mestermunka című káprázatos néptáncelőadás, az István, a király, valamint a Két összeillő ember című produkció került bemutatásra.

Felolvasószínház, bábszínházi előadások, filmvetítés és kiállítás is gazdagította a műsort. A Theater Wagen mozgó színházi karaván hat településre, Hollóházára, Füzérradványra, Nyírire, Mikóházára, Alsóbereckire, Füzérkajatára látogatott el. A Fabók Mancsi Bábszínháza: Azért a kis bolondságért, valamint A Halhatatlansága országa című produkciói hatalmas sikert arattak.

Széphalmon, a Kazinczy Ferenc emlékpark gyerekzsivajtól volt hangos, a Déryné Társulat Petőfi kert interaktív játékkal készült, de kerekítő foglalkozás, gólyalábasok, artista bemutató, mesezenekar és a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: A csillagszemű juhász című előadása is várta a legkisebbeket.

„Hatalmas öröm és büszkeség számomra, hogy a Déryné program igényes előadásain rohamosan emelkedik a nézők száma nemcsak Sátoraljaújhelyből, hanem térségünkből is érkeznek nézők. Nagyra becsülöm azokat a kollégákat is, akik a háttérmunkákat végzik. Köszönet érte. Köszönet a program megálmodóinak, támogatóinak, megvalósítóinak és a nézőknek. Sokan tudják, hogy Sátoraljaújhely az a hely, ahol az álmok valóra válnak. Bízom abban, hogy a jövőben is a Zemplén Fővárosa adhat otthont a Déryné Fesztiválnak, ahol a legújabb álmok előadások formájában testesülnek meg. Csak így tovább, hajrá Déryné Fesztivál!” – hangzott el az eseményt követően Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármesterétől.

A Déryné Fesztivál keretein belül került megrendezésre első alkalommal a KultCamp. A Déryné Program által életre hívott KultUP program és a Rákóczi Szövetség együttműködéséből létrejött tábor 350 középiskolást látott vendégül. A táborozók Magyarországról és a határon túlról, Felvidékről, Kárpátaljáról, valamint Erdélyből érkeztek. A KultCamp elsődleges célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek a színházhoz és a művészetekhez, a fiatalok lelkesedésének és a művészeteknek teret adva, a tehetséggondozás, mint fő misszió jelent meg.

A tábori élményeket, a fesztivál-életérzést és az előadó-művészeti versenyeket ötvöző 3 napos eseményen 50 program várta a középiskolásokat, továbbá a Déryné Fesztivál programjaira is ellátogathattak. A diákok körében az egyik legnagyobb sikert Kálócz László és Dányi Krisztián foglalkozásai aratták, de közkedvelt volt Turi Bálint Versimprovizációs foglalkozása, Janka Barnabás és Havasi Péter – Petőfi percek c. előadása, valamint az AztaBANDA összeállításai is.

A táborozóknak lehetőségük volt kipróbálni magukat a szabadtéri sportokban, elkirándulhattak a Sátoraljaújhelyi várromhoz, ahonnan elképesztő panoráma tárult eléjük. Esténként koncertek és táncház is színesítette a programokat, Szivák Zsolt akusztikus koncerttel ajándékozta meg a fiatalokat, valamint a Magyar Hősök című előadást tekinthették meg a Nemzeti Emlékezet Bizottság előadásában, Böröndi Bence, valamint Márkfi Márk szereplésével.

A tehetségkutató verseny zsűriének tagjai – Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, valamint Szent-Ivány Kinga koreográfus, tánctanár – „Ki mit tud?” jelleggel véleményezte a produkciókat. Az egyéni performanszok mellett izgalmas koprodukciók is születtek, a diákok egymást inspirálva hoztak létre közös produkciókat. Egy éjszaka alatt született meg a tábor dala. A „fejbevágott krumpli” formáció egyenesen lenyűgözte a szakembereket.

A verseny végeredményeképp a ’Tábor Ásza’, Ambrus Kincső lett, akit sokszínűségéért, lelkesedéséért és tehetségéért választotta ki a zsűri. Kincső a könyvutalvány csomag mellé fellépési lehetőséget nyert a 2024-es VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozóra. A különdíjasok között szerepelt Gyarmati Jázmin, Csizmazia Katinka, Takács Lara, Rostás Angéla, Sólyom Anita, valamint a Nagyenyedi Alkotó Műhely.

A tábor végén Kis Gergely Márton református lelkipásztor tartott Istentiszteletet, majd Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója az alábbi szavakkal búcsúztatta a táborozókat: „Felemelő érzés előttetek állni egy 11 évvel ezelőtt megálmodott esemény lezárásakor. Fantasztikus és rendkívül tehetséges, inspiratív embereket ismertem meg az elmúlt három nap alatt. Fontos, hogy a tehetség mellé szorgalom és kitartás is párosul. Maradjatok ilyenek! Ha valami nem sikerül elsőre fel kell állni, s nekifutni újra meg újra, egészen addig amíg el nem éritek a célt. Tiétek a jövő!”