3 nap alatt elkeltek az 5 előadásból álló bérletek

Hatalmas érdeklődés övezte Tolna város Mözs településrészén a Déryné Program – Országjárás alprogram szervezésében bemutatott színházi produkciókat. Az öt előadásból álló bérletek a meghirdetés után 3 nap alatt mind elkeltek. A tolnaiakon kívül dunaszentgyörgyiek, faddiak, bogyiszlóiak és szekszárdiak is helyet foglaltak a közönség soraiban, valamint a mözsi Schadt György Népfőiskola tagjai is képviseltették magukat közel negyven fővel.

Profi színházi előadás a Mözsi Művelődési Ház falai között ezelőtt nem volt, a Déryné Programnak köszönhetően azonban most Karády Katalin, Rejtő Jenő, Szabó Magda, Szobodka Tibor, József Attila és Ady Endre szelleme elevenedett meg remek színészek tolmácsolásában.

A Karády zárkája című előadás közreműködői Bartha Boróka színművésznő, Horváth Zoltán zongorista és Béres László rendező Erdélyből Kolozsvárról érkeztek. Nagy utat tettek meg azért, hogy a közönség bepillanthasson Karády Katalin nem sokak által ismert legtragikusabb életszakaszába. A remek színészi alakításnak köszönhetően valóban Karády állt a rácsok mögött a színpadon.

A kor dalait felidézve láthatta a néző, hogy a kínzás, megaláztatás mellett mégis, hogy sikerült épp ésszel kibírni ezt a gyötrelmes megalázó helyzetet. A közönség néma csendben figyelte a színpadon zajló történetet, majd a végén szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a közreműködőknek az előadást.

Földes László HOBO József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánatés az Ady Endre: A föltámadás szomorúsága című produkcióit vitte el Mözsre. Mindkét előadás elvarázsolta a közönséget.  A két nagy költő gondolatai jártak a sorok között. József Attila kora, élete, szeretet és szerelem utáni vágya, Ady hazaszeretete, az elmúlásról és a szerelemről való vélekedése. A publikum együtt élt a művésszel, az előadást vastaps követte.

Az Olt Tamás rendezte Szájon lőtt tigris című Rejtő-est is bemutatásra került. Valódi Rejtő Jenős keserűen édes pillanatok elevenedtek meg a színpadon éjszakai lokál, fegyverropogás, munkaszolgálat, légió. Rák Zoltán legalább tíz karaktert megformálva mutatta be a 20. század 40-es éveinek eseményeit, az interaktív előadása igazi párizsi hangulatot teremtett. A virtuóz előadást a nézők lelkes tapssal köszönték meg.

Az ALLE Management Bt. Mészáros Tibor rendezésében és szereplésével, valamint a Magdát alakító Mészáros Sára művésznő főszereplésével a Magda a Szabó című produkció is látható volt Mözsön. Meghatóan szép, Szabó Magda és Szobodka Tibor elsöprő szerelmi történetét ismerhette meg a közönség. A két művész remek alakítása teljesen elvarázsolta a nézőket, akik hosszú ideig tartó zúgó tapssal köszönték meg a feledhetetlen előadást.

„Köszönjük a lehetőséget a Déryné Program ötletgazdáinak és megvalósítóinak, hogy csatlakozhattunk a programhoz. Hétről-hétre öröm volt látni az emberek csillogó szemét az előadások után. Akik részesei voltak egy-egy produkciónak egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Köszönjük Déryné Program!”Tóth Györgyi elnök, Tolna Megyei Népfőiskolai Társaság