Két éve indult útjára a ’Színház mindenkinek!’ misszió

Két évvel ezelőtt indult útjára a Déryné Program, amely elkötelezte magát a ’Színház mindenkinek!’ elnevezésű misszió mellett. A két év alatt összesen 28 bemutató és 869 színházi előadás valósult meg az ország 310 településén, valamint több, mint 110 000 néző tekinthetett meg színvonalas színházi produkciókat. A program által életre hívott Déryné Fesztivál mindjárt az első évében rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, 2022. júliusában immáron második alkalommal kerül megrendezésre Sátoraljaújhelyen.

A saját társulatot, valamint négy alprogramot felvonultató hiánypótló kezdeményezés nemes célkitűzése, hogy magas minőségű, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére, a legtávolabbi, legkisebb falvakat, peremterületeket is beleértve, ahol az ott élők eddig hiányt szenvedtek a magas kultúra terén.

Az Országjárás és Vándorszínház alprogramoknak köszönhetően a két év alatt 310 településre sikerült eljuttatni színházi előadásokat, amelyeket a közönség jelképes 200 Ft-os jegyáron, illetve ingyenesen tekinthetett meg. A kulturális intézményeknek és művelődési házaknak korlátozott a pénzügyi erőforrása, amelyet színházi produkciók megvásárlására fordíthatnak, így nagy örömmel üdvözölték a Déryné Program által nyújtott lehetőséget.

A befogadóhelyek jelentkezése folyamatos, a partnerek száma meredek ívben növekedik, további cél, hogy minél több nézőt sikerüljön megszólítani és emlékezetes színházi élménnyel megajándékozni, hosszú távon egy széles törzsközönséget kialakítva.

Déryné ifjasszony, János vitéz, Kék róka, A falu rossza, Holdbeli csónakos – a Déryné Társulat repertoárjában öt produkció szerepel, de javában zajlanak Sütő András: Balkáni gerle című drámájának próbái, Berettyán Nándor rendezésében. A premier március 26-án lesz a Déryné Központban.

A Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak és színművészeknek kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre, valamint, hogy munkásságukat a szélesebb közönség is megismerhesse. A két év alatt a bábjátéktól, a néptáncon és opera-keresztmetszeten át, a zenés dokumentumjátékon keresztül a prózai előadásig 17 produkció került bemutatásra, valamint 70 előadás valósult meg, több, mint 3 000 néző részvételével.

A Barangoló alprogram kiterjesztve működését idén elindítja Drámaírói Műhelyét. A fiatal tehetségeknek, pályakezdő drámaíróknak létrehozott mentori program célja egy új drámaíró nemzedék kinevelése. Más drámaírói felhívásokkal szemben a Drámaírói Műhely egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal íróknak, hiszen amellett, hogy elkészíthetik az első, egész estés drámájukat, munkásságukat a színházi szakma szélesebb körben is megismerheti. A januárban közzétett felhívásra összesen 49 jelentkezés érkezett be, amelyek közül a szakmai bizottság fogja kiválasztani a nyertes drámaterveket.

2021-ben első alkalommal került megrendezésre a Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen, amely 9 helyszínen több, mint 30 ingyenes, kulturális programmal, színházi előadásokkal, koncertekkel és családi programokkal várta az érdeklődőket.

A fesztivált és az általa felvonultatott színes programkavalkádot rendkívül pozitívan fogadta a közönség, mindjárt az első évben, az öt nap alatt több, mint 2 500 látogatót vonzott. 2022-ben július 20. és 24. között immáron második alkalommal kerül megrendezésre az esemény.

Színház mindenkinek!