Elvinni a jó hírt, elvinni a színházat mindenkinek

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottunk névadónk, Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulója alkalmából. Az eseményre a miskolci Szent Anna Római Katolikus temetőben került sor, a Déryné Társulat külön erre az alkalomra összeállított produkcióval készült, beszédet mondott Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

„Déryné Széppataki Róza a példaképünk, akinek emléke nem homályosulhat el sem most, sem a jövőben. Éppen ezért nekünk, akik rá emlékezünk ugyanolyan alázattal és szenvedéllyel kell tovább vinni és átadni a magyar kultúra ügyét határon innen és túl, mint amilyen hittel és elszántsággal ő járta a vármegyék országútjait. Ha így teszünk nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is lesz színjátszásunknak, s méltók tudunk lenni névadónk életművéhez.” – fogalmazott Kis Domonkos Márk köszöntőjében.

Ezt követően Pataki András arról beszélt, hogy a minisztérium egyre inkább elhivatott a hasonló célú programok támogatásában: fontosnak tartják, hogy a művészet által közvetített, kulturális hagyományainkon alapuló üzenetek olyan közösségekhez is eljussanak értékteremtő céllal, amelyeknek nincs lehetősége megismerni a klasszikus színházakat.

„A Déryné Programnak az egyik legfontosabb küldetése, elvinni azt a jó hírt, elvinni a művészet által azt az üzenetet és olyan kisközösségekhez eljuttatni, ahol a valós kulturális igényből kiindulva lehet olyan találkozásokat életre hívni, megélni, amellyel teljesebbé tudjuk tenni azt az életet, amire hivatásunkat tettük.” – emelte ki beszédében Pataki András.

A megemlékezés a Déryné Társulat külön erre az alkalomra készített produkciójával folytatódott, a Déryné naplójából, korabeli írásokból, kritikákból, valamint Katona József hozzá írt szerelmes leveléből összeállított műsor megidézte névadónk, Déryné Széppataki Róza, a 19. század legnagyobb magyar színésznője szellemét.

Szintén a magyar nyelvű színjátszás megteremtőjének, a vándorszínház nagyasszonyának állít emléket Vidnyánszky Attila rendezésében a Déryné Társulat azonos című előadásából készült Déryné ifjasszony című tévéjáték, melynek premierjét szeptember 19-én tartottuk az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseményről készített WERK VIDEÓ ITT érhető el.

Az elkészült alkotás a két évvel ezelőtt megkezdett munkánk megkoronázása is egyben. A programnak köszönhetően 2022-ben csaknem 900 előadás valósult meg, amely közel 500 ezer kilométer utazást jelent.

Fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb közönséggel sikerüljön megismertetnünk Déryné Széppataki Róza történetét, már zajlanak a tárgyalások az MTVA-val a tévéjáték sugárzásáról, valamint a színházi előadáshoz hasonlóan turnéra indítjuk a Vándorszínház alprogram keretében.

Havonta legalább két alkalommal kerül majd vetítésre vidéki helyszíneken. Ezeket az alkalmakat közönségtalálkozók is követik majd, melyeken a nézők beszélgethetnek a film szereplőivel, így a címszerepet alakító Jászai Mari-díjas Tarpai Viktóriával, Janka Barnabással, Szemerédi Bernadettel, Széplaky Gézával, Fabók Mariannal, Horváth Márkkal, Dánielfy Gergővel, Vas Judit Gigivel, Havasi Péterrel, Turi Bálinttal, Losonczi Katával, Dányi Krisztiánnal, Ivaskovics Viktorral, Habodász Istvánnal, Kárpáti Barnabással és Gulyás Gabriellával.