Premierre hangolva – PANKER Produkció: Legendás Mátyás

Mátyás király, történelmünk és népmeséink jelentős alakja, most egy különleges zenés produkcióban születik újjá a Barangoló alprogramban a PANKER Produkció előadásában. A Legendás Mátyás című musical ősbemutatója augusztus 19-én lesz a 6Színben.

Egy szertartásjáték keretein belül három Vándor idézi meg a nagy királyt és együtt újraélik életútját a trónra kerülésétől egészen a haláláig. A Vándorok Mátyást mesélőként vezetik végig saját történetén, miközben egyik szerepből a másikba bújva elevenítik meg családtagjait és ellenfeleit, szerelmét és a nép tagjait.

De mi történik, ha a megidézett alak egyszerre megtelik élettel, érezni, gondolkodni kezd és akarata is egyre erősödik? Lehet hatalmunk a rólunk szóló mesék felett? Mennyire tűnik el az ember a címek, és címkék mögött? És vajon van-e valami a történelmünkben, ami a ma emberének is iránymutatást és támaszt nyútjhat? Az alkotók ezekre a kérdésekre keresnek választ az előadásban, amiben a történelmi tények és népi legendák egyaránt megjelennek.

A négyszereplős, zongorával kísért zenés produkcióban a történelem és a legendák egymással keveredve, egymást gazdagítva alkotnak koherens egészet. A három Vándor, mint a közösséget képviselő mesélők, históriás énekesek jelennek meg, akik Mátyás alakját megidézve igyekeznek történetét elmesélni.

A Hunyadi családot és a trónra lépést övező intrikák, Mátyás király uralkodását jellemző háborúk, lázadások és szigorú rendelkezései izgalmas, feszültséggel teli történelmi hátteret biztosítanak, ám ezek mellett megjelennek mindazon emberi értékek is, amiket Mátyás népmeséinkben képvisel, mint a hűség, a furfang és az önzetlen segíteni akarás fontossága. Alakjának ez a kettőssége, az egymással rokon, de mégis a köztudatban élesen elkülönülő népmesei és történelmi Mátyás azok, amiknek egyesítésére az előadás kísérletet tesz.

Az idén alakult PANKER Produkció alkotócsapata több, már ismert, fiatal művészből áll: Mester Dávid komponálja a zenéket, Cseh Dávid Péter jegyzi a dalszövegeket, a prózai jeleneteket Kerényi Tünde Sára írja. A látványért Rákay Tamás felel, az előadást Pányik Tamás rendezi. Kerényi Miklós Máté ezúttal kreatív produceri szerepkörben mutatkozik be. A szereposztásban is jól ismert művészeket találunk, a három Vándort Földes Tamás (Kaszás Attila-díj); Frankó Tünde (Érdemes Művész, Liszt Ferenc-díj) és Széles Flóra fogja alakítani. A címszerepben pedig az egyik szerző, Cseh Dávid Péter (Marshallbot-díj) fog színpadra lépni.

Mester – Cseh D. P. – Kerényi T. S. – Pányik : Legendás Mátyás

musical – a 6SZÍN és a PANKER közös produkciója.

Gyarmathy Ágnes emlékére.

Szereplők

Mátyás                                    Cseh Dávid Péter

Vándorok                              Széles Flóra, Földes Tamás, Frankó Tünde

Alkotók

Zeneszerző                             Mester Dávid

Dalszövegíró                          Cseh Dávid Péter

Író, dramaturg                        Kerényi Tünde Sára

A dramaturg munkatársa        Orosz-Bogdán Noémi e.h.

Hangmérnök                           Fazekas László

Világítástervező                     Pintér Krisztina

Látványtervező                      Rákay Tamás

Rendező munkatársa              Kerényi Tünde Sára

Rendező                                 Pányik Tamás

Kreatív producer                    Kerényi Miklós Máté