Erdélyi turnéval indult útjára a Határtalan alprogram

Határokon átívelő új alprogrammal bővült a Déryné Program. A környező országokban élő magyar közösségek kulturális életének támogatására életre hívott Határtalan alprogram egy több mint húsz állomásos erdélyi turnéval indult útjára.

A ’Színház mindenkinek’ missziót kiterjesztve május 7. és június 2. között több mint húsz színházi előadás lesz látható Erdélyben a Déryné Program keretein belül. A turnéállomások között szerepel Gyergyóremete, Belényes, Csíkdánfalva, Bárót, Segesvár, Parajd, Kézdivásárhely, Nagybánya, Beszterce, valamint Székelyhíd.

„A Bohém Társulat a közönség tapsából is tapasztalhatta az élményt, örömet, hálát; amit élőhívott produkciójával. Remek volt minden részletében: szerény, de kifejező díszlet, a színészek otthonos térhasználata, tökéletes hangzás segítette a mű élményszerű befogadását. Szívesen adunk helyet a jövőben hasonló színházi produkcióknak.” – hangzott el Laczkó-Albert Elemértől, Gyergyóremete polgármesterétől a Csongor és Tünde című előadás után.

A Bohém Társulat: ’Csongor és Tünde’ című produkciója mellett a turné keretein belül látható a Déryné Társulat: ’Gellérthegyi álmok’ című előadása, Olt Tamás: Rejtő estje, a ’Szájon lőtt tigris’, a Kaláka együttes: Kányádi estje, ’Vannak vidékek’ címmel, valamint a Szegedi Pinceszínház: ’Játék a kastélyban’ című előadása. Tóth Auguszta és Pindroch Csaba is Erdélybe utazik egy-egy monodrámával, valamint a ’Krisztus Urunk meg az obsitos’ című bábszínházi produkció is bemutatkozik Székelyföldön a Ládiafia Bábszínház előadásában.

A Déryné Program fontosnak tartja, hogy az anyaországi perifériára szorult településeken túl a szórványmagyarságnak is olyan színházi és kulturális élményt tudjon biztosítani, amellyel erősíthető a határokon túl élő honfitársaink lelke, identitása.

„A Határtalan alprogram elindításával a határon túli peremterületek lakosságához is el tud jutni a minőségi magyar nyelvű színjátszás, s ezen keresztül a magyar ajkú kisebbség is lehetőséget kap arra, hogy intenzívebben megélje nemzeti identitását.” – tette hozzá Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Színház mindenkinek!