232 előadás, 142 településen – nagyot ment az Országjárás alprogram a nyáron

Óriásit ment az ORSZÁGJÁRÁS alprogram a nyáron, június elejétől augusztus végéig 142 településre sikerült színvonalas színházi produkciót eljuttatni, valamint felejthetetlen élményekkel gazdagítani az érdeklődőket. A három hónap alatt kiemelkedően nagy számú, 232 előadás valósult meg a Déryné Program támogatásával, összesen 38 428 fő részvételével. A nyár egyik csúcspontja volt a Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen, ahol a Déryné Társulat előadásai mellett az Országjárás alprogramban részt vevő produkciók is színesítették a fesztivál-programot.

A nagyobb városoktól egészen a legkisebb, pár száz lelket számláló településekig, művelődési házak, rendezvényterek, szabadtéri színpadok, parkok és közösségi terek teltek meg zenével, tánccal, drámával, vagy éppen hangos kacagással. Történelmi figurák, mesehősök, gonosz és szerethető karakterek keltek életre a színpadokon.

ÍZELÍTŐ A REPERTOÁRBÓL

CSAVAR Színház: A helység kalapácsa, A nagyidai cigányok, Fabók Mancsi Bábszínháza: A fekete kakas, Azért a kis bolondságért, HOBO: Ady és József Attila estje, Joós Tamás: „Átlátszó víz legyen” – Cseh Tamás emlékest, Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Kárpátok visszhangja, Olt Tamás: Szájon lőtt tigris (Rejtő est), Pindroch Csaba: Segítség, megnősültem!, Soproni Petőfi Színház: Zenta 1697, Turay Ida Színház: A medve nem játék, Viharsarok Táncszínház (Balassi) – Ládafia, Zenthe Ferenc Színház: Advent a Hargitán, Az ördög

KEDVES ÜZENETEK A BEFOGADÓHELYEKTŐL

„Az első kulturális rendezvényünk volt a járványhelyzet után. Földes László előadásában a József Attila versek új értelmet nyertek. Különleges orgánuma és kisugárzása a sztárallűröktől mentes remek ember az első 5 percben kizökkentette a közönséget a rohanó hétköznapokból. Aki férfiembereket képes előadásmódjával megsiratni, az igazi Művész. A legjobb választás volt, mindenki maradandó élménnyel gazdagodott. Köszönjük az élményt és a lehetőséget.”Ibrány (HOBO – Tudod, hogy nincs bocsánat)

„Fantasztikus volt az előadás. A csodálatos színészi teljesítményt és a dalokat nagyon élvezték a gyerekek és anyukák is. Négyszer tapsolták vissza a művészeket, szerintem ez mindent elmond. Nagyon köszönjük a lehetőséget!”Csongrád (CSAVAR Színház: A helység kalapácsa)

„Nagy sikere volt településünkön a Bab Társulat: Három kívánság c. előadásának. A gyerekek lenyűgözve, csillogó szemmel figyelték a hatalmas bábok különleges mozgását a történet felépítését, a felnőtteket pedig még ráadásként folyamatos kacagásban tartották a mesélő hihetetlen szófordulatai. Még napokig örömmel beszéltek róla a településen, mesélték azoknak, akik nem tudtak részt venni a programban. Csodálatos lehetőségnek tartjuk a Déryné Programot, ahol csak tudjuk terjesztjük a lehetőséget, visszük jó hírét.” – Vásárosbéc (Bab Társulat: Három kívánság)

„A Soltis Színház igényes kivitelezésben, a csepregi színházbarát közönség örömére mutatta be a napi aktualitásoktól sem mentes feldolgozást. A profi színészi játék lendülete, a rendkívül míves zenei kíséret méltán szerzett elismerést. A vegyes korosztályú és nemzetiségű közönség többszöri vastapssal jutalmazta az élményt. Kisvárosunkban az Önök programja teszi lehetővé színházi élményekhez való hozzájutást. Nyári szabadtéri előadásunk hosszú évek óta nem volt. Szeretném hinni, hogy hosszú távon tudjuk az együttműködésünket fenntartani, s növelni tudjuk majd színházlátogató közönségünk létszámát.”Csepreg (Soltis Lajos Színház: A cigány)

„A Zenta, 1697 című előadás Esztergomi állomása keretes történetbe foglalta a rockopera útját. A közönség teljesen megtöltötte a nézőteret, a műfaj kiemelkedő énekesei, színészei, a teljes társulat, a táncosok mindent beleadtak, hogy emlékezetes maradjon a találkozás. Savoyai Jenő a színpadon megteremtve oda tért vissza, ahol akár történelmi időutazóként is megjelenhetett volna ezen az esten, ugyanis a hadvezér a zentai csata előtt részt vett Esztergom 1685-ös visszavételében. A harangszó a hely szellemét megtöltve jelezte: a legendák a színpadon tovább és velünk élnek. Köszönjük a Déryné Program támogatását, köszönjük, hogy mindenki számára elérhető vált ezáltal a program megtekintése. Egy történelmi helyszínen, a magyar állam bölcsőjében, a kereszténység megőrzéséért folytatott háborúról szóló történet feldolgozását nézhették meg több százan a Déryné Program támogatásának köszönhetően.”Esztergom (Soproni Petőfi Színház: Zenta 1697)

Az eseményeket, előadásokat követően nagy örömmel fogadtuk a befogadóhelyek által írt üzeneteket, véleményeket, amelyeket olvasva mi is kicsit ott érezhettük magunkat a közönség soraiban, valamint megerősítettek minket abban a hitben, hogy munkánkkal jó úton járunk, fáradságot nem kímélve haladjunk tovább ezen az ösvényen: Színház mindenkinek!