13 produkcióval gazdagodott az Országjárás alprogram

A mélylélektani drámától a könnyed szórakozást kínáló darabokon át, a látványos táncszínházi előadásokig, újabb 13 előadással bővült a Déryné Program Országjárás alprogram. Immáron 83 produkciót felvonultató repertoárból választhatnak a befogadó intézmények elsőként az újonnan bekerült előadások közül január 24-ig.

6-SZÍN TEÁTRUM – SZINBÁD MA RÉVBE ÉR

Révbe érhet-e Szindbád „a nők lovagja, én szegény, én megbűvölt bolond”, vagy tovább bolyong a hajós “kinek vitorláira szívek vannak hímezve”.
Egy felvidéki kisváros, Podolin (Krúdy diákkorának helyszíne) kisvendéglőjében, a “Krakkói Kalap”-ban játszódik az édes-bús, szomorú-vidám, erotikus-rejtélyes, “cselekmény-emlék”.

BARTÓK KAMARASZÍNHÁZ ÉS MŰVÉSZETEK HÁZA – JÓNÁS KÖNYVE

Jónás egy szökött próféta, fülöncsípett, visszacibált, majdnem méltatlan ige-hirdető. Egy botcsinálta hős, nem is elbukó, hanem megszégyenített hős: mennyire ismerjük ezt a figurát, mennyire hordozza legmélyebb tapasztalatainkat.
Az előadásban Babits költői elbeszélése, valamint bibliai idézetek, versek és vendégszövegek keverednek a színház, a tánc és a fizikai színház elemeivel.

BEKECS NÉPTÁNC SZÍNHÁZ – EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN

A XX. század emberpróbáló történései nyomot hagytak Európán. A Kárpát haza nemzetei, ezen belül a magyar, székely és csángó közösségek szellemi és lelki épségét megtépázta a háború, a vér a veszteség és a gyász. A táncelőadásban olyan képek rajzolódnak ki a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit.

OBERON TÁRSULAT – BÜNDELTANZ

A második világháborút követően a magyarországi németek közül feltehetően kevesen lehettek olyanok, akiket ne érintett volna a jogfosztás, a vagyonelkobzás vagy az elűzés. Hogyan lehetett ezt megélni, túlélni?
A Barangoló alprogramban létrejött Bündeltanz című produkció a magyarországi németek elűzésével foglalkozik. Az alkotók – szinte kivétel nélkül – érintettjei ennek sajnálatos és feldolgozhatatlan eseménynek.

FORRÁS KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY – ÖRDÖGÖLŐ JÓZSIÁS

Tamási darabja igazi tündérmese, a főhős – Ördögölő Józsiás – eposzi jelzőket idéző említőneve magában hordozza szinte az egész történetet: maga is a pokoli és az ideálisan jó, a démoni és az angyali erők örök küzdelmét jelképezi.
Tamási üzenete – Szarka Gyula eredeti zenéjével és dalaival – a ma emberének is újult erővel szól: az emberi lélekben – ha csak egy szikrája létezik is a tisztességnek – az eszményi jóra való hajlandóság szeretne érvényesülni.

FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES – MESTERMUNKA

A MESTERMUNKA a maga nemes egyszerűségében autentikus folklór, szívet és szemet gyönyörködtető néptánc előadás káprázatos népviseletekben. A Barangoló alprogramban megvalósuló előadás a Kárpát-medence tájegységeit bemutató koreográfiák együttese.
Népszokások, rítusok, férfi és női táncok, titkok és szertartások, ünnephez kötődő tradíciók, vagy csak az adott tájegység táncélménye biztosítja a színek, hangulatok, életérzések változatosságát.

GYULAI VÁRSZÍNHÁZ – MI LENNÉK NÉLKÜLED?

Hogyan látta száz évvel ezelőtt, és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait, a művészi minőség igenléséért folytatott nemes harcot?
Egy erdélyi színésznő vallomásai, Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával.

MESEHÁZI ALAPÍTVÁNY – MISKA – ÁLOMJÁTÉK-ETŰDÖK SCHÉNER MESTER MOTÍVUMAIRA

„A schéneri világ teli van ragyogással, vidámsággal, gyermeki mosollyal és naivitással, reménnyel és derűvel.” (Zalán Tibor)
A színdarabot, ami Schéner Mihály, Kossuth-díjas képzőművész, a Meseház megálmodója életének meseszerű, szürreális motívumainak felhasználásával íródott, Zalán Tibor álmodta papírra, majd a Meseház Alapítvány Bereczki Csilla rendezői koncepciójával jelentkezett vele a Barangoló alprogramba. A Mestert, életének fordulópontjain kísérhetjük a születéstől a felnőtté válásig.

MIKROPÓDIUM CSALÁDI BÁBSZÍNHÁZ – CON ANIMA, STOP

A legismertebb, a legtöbb külföldi fesztiválon látott magyar bábelőadás a STOP egy intim, kedves, érzelemben gazdag játékot tár fel.
A Con Anima a bábos világban is különleges előadás. Úgy vonja be a közönséget a játékba, hogy az előadás végén mindenki saját történetét éli meg. A teremtés történeti alapon működteti a nézői fantáziát, számos meglepetést mutatva vezeti a nézőt a történet megértéséhez.

RÁK ZOLTÁN TÁRSULATA – ARANY-METSZÉS

Hogyan telhettek Arany János siheder évei? Mit tudott a szerelemről? Mit jelentett számára a kor “rocksztárjával”, Petőfi Sándorral ápolt barátsága? Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést?
Az előadás rendezője Rák Zoltán olyan metszeteket (vers-és levélrészleteket, párbeszédeket) válogatott össze, amelyeket döntően csak az irodalmárok és Arany-rajongók ismernek. Rák Zoltán Arany Jánosa nem csupán a magyar nyelv utolérhetetlen szókincstárnoka, de a kor kiváló “humoristája” is.

TÉR 12 KULTURÁLIS EGYESÜLET – NÉLKÜLED

Solymos Tamás Nélküled című írása egy történelmi, önismereti kalauz. Egy igazi magyar történet. Mit jelent egyáltalán az, hogy Magyar? Mi a Magyar? Ki a Magyar? Történelmünk, hitünk, hazaszeretetünk, panaszaink? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Barangoló alprogramban létrejött előadás.
A történet egy erdélyi kastélyban játszódik. Egy üres kastélyban, amiben nincs más bútor, csak az emlékek, a történelem. A főhős idegenvezetést tart, megmaradt ereklyék között kalauzol fáradhatatlanul.

URBÁN VERBUNK – ELEMEK TÁNCA

… Erdőtűz, özönvíz, légszennyezés, és ipari bányászat. A Föld kizsákmányolásának utolsó óráiban járunk, a figyelmeztető jelek egyre jobban átszővik a bolygó mindennapjait, mi mégsem foglalkozunk vele eleget…
Tánc és környezetvédelem – Tradíció és fenntarthatóság – mindez az ELEMEK TÁNCA, egy magával ragadó és egyben elgondolkodtató előadás keretein belül! Tradicionális néptánc modern színházi környezetben: ez az URBAN VERBUNK.

URBÁN VERBUNK – RÓZSA STORY

… Bizonytalan kocka a betyár élete, egy varázslatos, ám kiszolgáltatott játékszer a sors kezèben.
S hogy merre fordul a kocka, azt csak talàlgatni lehet, és rendületlenül bízni e sorsfordító kézben…
Rózsa Sándor hányattatott èletében sokszor “vaktában is szembe fordult a kocka”, de amit elvett a gazdagoktól, azt mindig szétosztotta a szegények közt. Bűnei tehát nem csak a sajátja volt, hanem egy kizsákmányolt társadalomé, egy egész korszaké is…

A Déryné Program nagy népszerűségnek örvendett és rendkívüli sikereket könyvelhetett el 2021-ben. Összesen 558 előadás valósult meg, 345 befogadóhelyen és 293 településen. Több mint 81 000 néző részesült minőségi színházi élményben. Bízunk benne, hogy 2022-ben még jobb eredményeket sikerül elérni, még több emberrel megismertetni a színház varázslatos világát.

2022-től új struktúra szerint folyik a produkciószervezés. A három szakaszból álló, új rendszer megkönnyíti a szervezés folyamatát, mind a befogadói, mind az alkotói oldalnak. További részletek ITT érhetőek el.

Színház mindenkinek!